De gemiddelde hoogte van een hypotheek in Nederland

Een hypotheek is een lening met een onroerend goed als onderpand. De persoon die het geld van de lening krijgt is hypotheekgever, en degene die de lening geeft, is de hypotheeknemer. Wat is de nu precies gemiddelde hoogte van een hypotheek in Nederland?

Gemiddelde hoogte van een hypotheek in Nederland

In Nederland hebben ongeveer 50% van alle huishoudens een hypotheek. Je betaald dus hypotheekrente over je hypotheek over een looptijd van 30 jaar. Volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat de hoogte van gemiddelde hypotheek in Nederland ongeveer 210.000 euro is.

gemiddelde hypotheek

De gemiddelde hoogte van een hypotheek per leeftijd in Nederland

Per leeftijd is de hoogte van de gemiddelde hypotheek sterk verschillend. Wanneer mensen jonger zijn hebben ze gemiddeld een lagere hypotheek, dan mensen die meer op leeftijd zijn. We hebben gemiddelde hypotheek bedragen per leeftijd voor jou op een rijtje gezet.

Gemiddelde hoogte hypotheek in België

In België hebben ongeveer 55% van alle huishoudens een hypotheek. Volgens onderzoek blijkt dat de gemiddelde hoogte hypotheek in België ongeveer 203.000 euro is. Dit komt doordat huizen is België gemiddeld iets goedkoper zijn dan in Nederland.

Gemiddelde hypotheekschuld in Nederland

Tot 25 jaar is de gemiddelde hoogte hypotheek
+/- 175.000 euro
25 – 45 jaar is de gemiddelde hoogte hypotheek
+/- 200.000 euro
45 – 65 jaar  is de gemiddelde hypotheekschuld
+/- 150.000 euro
65 jaar en ouder is de gemiddelde hypotheekschuld
+/- 75.000 euro

Gemiddelde looptijd van een hypotheek in Nederland

Mensen gaan naar de bank om een hypotheek af te sluiten. Deze lening wordt verstrekt aan mensen die het gebruiken om een huis te kopen. De helft van Nederland heeft een hypotheek afgesloten. Bij een hypotheek wordt altijd een looptijd afgesproken. Aan het eind van de looptijd moet de lening zijn terugbetaal. Bij een hypotheek betaal je vaak per maand rente en optioneel een aflossing. Vaak kiezen mensen voor een looptijd van 30 jaar, maar uit onderzoek van Nederlandse banken bleek dat de gemiddelde looptijd 22 jaar was. Dit komt natuurlijk doordat mensen tussentijds extra aflossen, waardoor de gemiddelde looptijd van Hypotheken van Nederland weert afneemt. Het komt ook voor dat mensen gaan scheiden en ze het huis noodgedwongen moeten verkopen. Wanneer mensen hun huis moeten verkopen stopt de hypotheek ook.

Wat is de rente op een hypotheek?

De  rente op een hypotheek schommelt en varieert steeds. De rente is op dit moment voor een kortlopende hypotheek is rond de 4%. Dit is voor een hypotheek met langere looptijd ongeveer 5%. Deze rente standen zijn extreem laag door de huidige huizenmarkt. De rente heeft in de jaren 80 op 10% gestaan, dus dit geeft aan dat het enorm kan verschillen. Daarom kiezen mensen ook vaak voor een vaste rente.

Meer gemiddelden over een hypotheek