Gemiddeld aantal weken zwanger

Wat is het gemiddeld aantal weken dat een vrouw zwanger is. Bevalt een vrouw zwanger op de uitgerekend datum. Meestal niet want maar 1 op de 20 vrouwen bevalt op de dag. Het gemiddeld aantal weken zwanger in Nederland is 38 weken.

Gemiddeld aantal weken zwanger

De gemiddelde duur van een zwangerschap in Nederland is 268 dagen of 38 week. Meestal bevallen vrouwen ronde de 37e en 42 weken zwangerschap. Uit onderzek van 125 moeders. Slechts 4% van de vrouwen beviel precies na 280 dagen en bij maar 70% van de vrouwen was de geboorte binnen tien dagen voor of na uitgerekende datum.

Wat is het gemiddelde aantal weken zwanger bij het eerste kind

Gemiddeld aantal weken zwanger van het eerste kind in Nederland ligt ronde 37e week en 42 weken. Hierbij komt het vaak voor dat het eerste kind de zwangerschap gemiddeld korter duurt.

1 week zwanger

De eerste week van je zwangerschap start wanneer je de eerste dag van de laatste menstruatie hebt. Het lichaam gaat zich voorbereiden op een zwangerschap. De start van je menstruatiecyclus begint met een hormoon af te geven die een eicel begint te rijpen. De eicel komt vrij bij deelsprong in week 2. Ook word de binnenwand van de baarmoeder verdikt voor een de innesteling.

2 weken zwanger

Wanneer je 2 weken zwanger bent gaat de oestrogeenspiegel stijgen, maar ook de temperatuur in het lichaam gaan wijzigen. Het oestrogeen en progesteron hormoon zorg ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker word. Hierdoor ontstaan er meer slijmklieren. Dit is erg belangrijk voor de voeding van de baby. Waneer je 2 weken zwanger bent krijgen een sterker immuunsysteem.

3 weken zwanger

Wanneer je zwanger bent geworden gebeurt genoeg in de eerste weken. In het derde week van je zwangerschap bent je lichaam het hormoon HCG aan te maken. HGG zorg ervoor dat de eierstokken progesteron gaan en blijven produceren. Progesteron is een hormoon dat gemiddeld 7 weken door je eierstokken word geproduceerd. Hierna neemt de placenta deze productie over. Het hormoon progesteron zorgt voor veel van de zwangerschapsbijwerkingen. Je kunt bijvoorbeeld een tintel gevoel in je borsten krijgen. Ook zorgt dit hormoon er ook voor dat je extra vet gaat opslaan.

4 weken zwanger

Als je 4 weken zwanger bent beginnen de lichamelijke veranderingen op te treden.

  • Het hormoon HCG kan de volgende symptomen veroorzaken. Je kunt je angstig voelen. Of je kunt misselijk zijn. Je kunt licht in je hoofd worden en zelfs flauwvallen. Duizeligheid en uitputting zijn ook zaken die veel voorkomen. Wat ook begint in de 4e week van je zwangerschap zijn de stemmingswisselingen.
  • Je kunt gespannen en pijnlijke borsten hebben.
  • Je reukvermogen kan een stuk beter worden.

De baby na 4 week zwangerschap

In de vierde week van de zwangerschap gaat de ontwikkeling van de baby snel. We noemen het nog geen baby maar een embryo. De embryo bestaat uit een ectoderm en de endoderm. Dit zijn de binnenste en buitenste kiemblad. In week 4 van de zwangerschap ontwikkeld de vruchtwaterzak zich snel. Het vruchtwater zit hier in dat die de embryo beschermt. De embryo heeft in de vierde week een grootte van een zaadje van een appel.

Bekijk naast het gemiddeld aantal weken zwanger ook eens: