Gemiddelde kosten overlijdensrisicoverzekering

Wat zijn de gemiddelde kosten van een overlijdensrisicoverzekering in Nederland

Een overlijdensrisicoverzekering, ook wel overlijdensrisicoverzekering genoemd, is een verzekering die uw hypotheek afbetaalt als u overlijdt. Deze verzekering biedt uw nabestaanden financiële zekerheid in deze moeilijke tijd. De kosten van een overlijdensrisicoverzekering variëren sterk, afhankelijk van uw leeftijd, gezondheidstoestand, hypotheeksom en andere factoren.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering voor een hypotheek in Nederland?

De gemiddelde kosten van een overlijdensrisicoverzekering in Nederland liggen tussen €15 en €30 per maand, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Dit betekent dat een persoon van 30 jaar oud met een hypotheeksom van €200.000 een premie van ongeveer €20 per maand zou betalen, terwijl iemand van 50 jaar oud met dezelfde hypotheeksom een premie van €30 per maand zou betalen.

Hoe kun je de kosten van een overlijdensrisicoverzekering verlagen?

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn meestal opgebouwd uit twee delen: een vast bedrag voor administratie en een variabel bedrag dat afhangt van uw leeftijd en gezondheidstoestand. Het vast bedrag bedraagt ongeveer €5 per maand, terwijl het variabele bedrag kan variëren van €10 tot €25 per maand.

Er zijn een aantal manieren om de kosten van een overlijdensrisicoverzekering te verlagen:

  1. Vergelijk verschillende verzekeraars: prijzen kunnen sterk variëren tussen verzekeraars, dus het is verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken voordat je een keuze maakt.
  2. Kies een langere looptijd: hoe langer de looptijd van de verzekering, hoe lager de premies vaak zijn.
  3. Kies een lagere dekking: als je een lagere dekking kiest, zullen de premies ook lager zijn.
  4. Geef aan dat je geen roker bent: rokers betalen vaak een hogere premie voor een overlijdensrisicoverzekering.
  5. Vermijd onnodige extra’s: sommige verzekeraars bieden extra’s aan, zoals een uitgebreidere dekking, maar deze kunnen de kosten van de verzekering verhogen.
  6. Nemen een kapitaalverzekering: in plaats van een overlijdensrisicoverzekering kun je ook een kapitaalverzekering afsluiten. Hiermee betaal je vaak minder premie en heb je ook nog eens een levenslange uitkering bij leven.
  7. Overweeg een collectieve verzekering: als je een collectieve verzekering via je werkgever afsluit, kun je vaak voordeliger uit zijn dan wanneer je een verzekering afsluit als particulier.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een overlijdensrisicoverzekering?

Er zijn een aantal manieren waarop u de kosten van uw overlijdensrisicoverzekering kunt beperken. Ten eerste kunt u overwegen om de verzekering te koppelen aan uw hypotheek, in plaats van een aparte verzekering af te sluiten. Dit kan de kosten verminderen omdat de verzekeraar geen extra administratiekosten hoeft te maken. Ten tweede kunt u overwegen om een langere looptijd te kiezen, omdat de premies over het algemeen lager zijn als u de verzekering langer behoudt.