Gemiddelde geboortegewicht in Nederland van jongens en meisjes

Het gemiddelde geboortegewicht van een baby is een belangrijke indicator voor de gezondheid en ontwikkeling van de pasgeborene. In dit artikel zullen we het gemiddelde geboortegewicht van baby’s bespreken, zowel in Nederland als wereldwijd, en kijken naar het verschil tussen jongens en meisjes. Het gemiddelde geboortegewicht van jongens en meisjes in Nederland. Worden kinderen steeds groter en zwaarder? Wat is het gemiddelde geboortegewicht van een tweeling in Nederland?

Wat is gemiddelde geboortegewicht bij een voldragen zwangerschap?

Het gemiddelde geboortegewicht na 37 – 42 weken een voldragen zwangerschap is voor jongens en meisjes verschillend. Het gemiddelde geboortegewicht ligt bij jongens iets hoger dan bij meisjes. Dit geldt ook voor de gemiddelde geboorte lengte, jongens zijn gemiddeld net iets langer bij de geboorte.

gemiddelde geboortegewicht baby

Het gemiddelde geboortegewicht van jongens

Het geboortegewicht van een jongen is rond de 3400 gram. Dit is 100 gram zwaarder dan bij het geboortegewicht van een meisje. De geboortelengte is gemiddeld 50 cm voor jongens.

Het gemiddelde geboortegewicht van meisjes

Het geboortegewicht van een meisje is rond de 3300 gram. Dit is 100 gram lichter dan bij het geboortegewicht van een jongen. De geboortelengte is gemiddeld gemiddeld een paar mm minder dan 50 voor meisjes.

Gemiddeld geboortegewicht wereldwijd

In Nederland is het gemiddelde geboortegewicht van een baby ongeveer 3,4 kilogram. Dit komt overeen met het wereldwijde gemiddelde geboortegewicht van een baby. Er zijn echter wel grote verschillen tussen landen. Zo hebben baby’s in ontwikkelingslanden vaak een lager geboortegewicht dan in ontwikkelde landen, mede door een gebrek aan goede prenatale zorg en ondervoeding van de moeder.

Het verschil tussen jongens en meisjes

Er is een klein verschil tussen het geboortegewicht van jongens en meisjes. Over het algemeen hebben jongens een iets hoger geboortegewicht dan meisjes. Dit verschil is echter niet heel groot en bedraagt gemiddeld slechts enkele tientallen grammen.

Tips voor een gezond geboortegewicht

Een gezond geboortegewicht is belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van de pasgeborene. Hieronder volgen enkele tips om het geboortegewicht van een baby te bevorderen:

  1. Een gezonde levensstijl voor de zwangere vrouw: Een gezonde en uitgebalanceerde voeding, voldoende beweging en een goede nachtrust kunnen bijdragen aan een gezond geboortegewicht.

  2. Regelmatige controles tijdens de zwangerschap: Reguliere controles bij de verloskundige of gynaecoloog kunnen eventuele gezondheidsproblemen bij de moeder of de baby tijdig opsporen en behandelen.

  3. Stoppen met roken en alcohol: Roken en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot een lager geboortegewicht en andere gezondheidsproblemen bij de baby.

  4. Vitamine D supplementen: Het innemen van vitamine D supplementen kan bijdragen aan een gezond geboortegewicht.

  5. Stress vermijden: Het vermijden van stress tijdens de zwangerschap kan bijdragen aan een gezond geboortegewicht.

Daalt of stijgt het gemiddelde geboortegewicht in Nederland?

Volgens het CBS is het gemiddelde geboorte gewicht licht gestegen. Dit geldt zowel voor jongens als voor meisjes. Zo was het geboortegewicht voor een bij in 1990 nog 3.372 gram in 2004-2006 was dat al 3.434 gram. Slechts 5% van de pasgeborenen heeft een lager geboortegewicht dat onder de 2.500 gram ligt. Het gewicht van een baby na de geboorte neemt ook toe. Dit heeft te maken met het dikker worden van de vrouwen in Nederland. Benieuwd wat de gemiddelde gewichtstoename tijdens de zwangerschap is?

Gemiddelde geboortegewicht tweelingen, drieling, vierling

Het gemiddelde gewicht bij de geboorte van een tweeling is lichter doordat de meestal te vroeg worden geboren. Bij een meerling is vaak 1 kind dikker dan de ander.

  • Tweeling is de zwangerschap duur 37 weken en het geboortegewicht 2500 gram
  • Drieling is de zwangerschap duur 34 weken en het geboortegewicht 1800 gram
  • Vierling is de zwangerschap duur 31 weken en het geboortegewicht 1400 gram

Wat is een laag geboortegewicht?

Een laag geboortegewicht wordt gedefinieerd als een gewicht van minder dan 2,5 kilogram bij de geboorte. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een groeiende foetus die te weinig voedingsstoffen krijgt, een premature geboorte of een zwangerschap met meerdere baby’s. Kinderen met een laag geboortegewicht zijn meer vatbaar voor gezondheidsproblemen zoals ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten en infecties.

Wat is een hoog geboortegewicht?

Aan de andere kant, een hoog geboortegewicht wordt gedefinieerd als een gewicht van meer dan 4 kilogram bij de geboorte. Dit kan worden veroorzaakt door de aanwezigheid van diabetes of obesitas bij de moeder. Hoge geboortegewichten kunnen leiden tot grotere baby’s die moeilijker te bevallen zijn en een grotere kans hebben op verwondingen tijdens de bevalling.

Check naast het geboortegewicht ook: