Het gemiddelde IQ van een mens

Het gemiddelde IQ word bepaald met een IQ-test. Het gemiddelde IQ dat gescoord word op deze test is 100. Als je bij een IQ van 100 in de buurt zit, dan heb je een gemiddeld IQ. In Nederland is uit verschillende onderzoeken gebleken dat het gemiddelde IQ 102 is.

Gemiddelde iq van een mens in Nederland

Lager dan 20
diep zwakzinnig
20 – 35
ernstig zwakzinnig
35 – 50
matig zwakzinnig
50 – 70
licht zwakzinnig
70 – 85
beneden gemiddeld
85 – 115
gemiddeld IQ
85 – 115
gemiddeld IQ
115 – 130
bovengemiddeld IQ
Hoger dan 130
hoogbegaafd

Gemiddelde iq per opleidingsniveau

  • Doctoraat (dr) heeft gemiddeld een iq van 125
  • Doctoraat opleidingsniveau heeft gemiddeld een opleidingsniveau van  115
  • Mensen met een HBO opleidingsniveau hebben gemiddeld een IQ van 108
  • Mensen op het MBO, VMBO hebben gemiddeld een IQ tussen de  98- 100
  • Wanneer je op het VMBO zit heb je gemiddeld een IQ van 90
  • Mensen op het praktijkonderwijs hebben een IQ van  90
  • ZML onderwijs lager dan 70

Gemiddelde verschil in IQ van een man en een vrouw

Uit een Brits onderzoek is gebleken dat mannen gemiddeld een iets hoger IQ hebben dan vrouwen. Het gemiddelde IQ van mannen was 5 punten hoger dan die van vrouwen.

Gemiddelde iq per land

Zuid Korea – 106
Japan – 105
Taiwan – 104
Singapore – 103
Nederland – 102
Zweden – 101
België – 100
Engeland – 100
Australie – 98
Frankrijk – 98
Amerika – 98
Canada – 97
Finland – 97
Spanje – 97
Rusland – 96
Portugal – 95
Turkije – 90
Suriname – 89
Cuba – 85
Marokko – 85

Waaruit bestaat een IQ test of intelligentietest

Een iq test bestaat uit diverse vragen, aan de hang van de juiste of onjuiste antwoorden word dan het IQ bepaald. Zelf je iq testen? Je moet alle vragen beantwoorden  en dan zie je hoe slim je bent. Je kunt hierbij denken aan vragen over  logisch redeneren , ruimtelijke inzicht en rekenkundig vermogen en taal. Je kunt een iq test natuurlijk oefenen en hierdoor zul je wel een iets hogere score halen, maar het geeft niet jouw echt IQ aan. Na dat je de iq test heb gedaan kun je zien of je boven of onder het gemiddelde IQ in Nederland zit.

IQ test voor kinderen

Naast een test voor volwassenen heb je ook een iq test om de intelligentie van een kind te bepalen.Deze test word meestal afgenomen om te zien of het kind een lage intelligentie lijkt te hebben of juist een hele hoge. Kinderen die hierin tussenin vallen kunnen gewoon normale schoolse toetsen doen om hun niveau te pijlen. Een IQ test voor kinderen is pas nodig bij een bijzondere situatie. Het kan de beslissende factor zijn of een kind naar speciaal onderwijs moet of dat het kind hoogbegaafd en misschien en klas kan overslaan. Deze intelligentietest kan nogal wat gevolgen hebben voor het kind.

De intelligentie van een kind kun je dus bepalen met een IQ test speciaal voor kinderen. Je kunt zelf gratis met je kind samen een iq test voor kinderen te doen. Hierdoor zie je hoe het kind logische problemen oplost, verschillende situaties kan inschatten en dergelijke. Het kan je al een goed beeld geven, maar het is niet objectief en afgenomen door een professional.

Nationale iq test

De Nationale IQ Test is een programma op de Nederlands televisie en wordt uitgezonden op BNN. Van de iq test is een spelprogramma met allerlei verschillende mensen uit verschillende milieus en er doen ook bnn’ers aan mee. Ze moeten zo hoog mogelijk scoren op meerkeuzevragen. Na deze 60 vragen word de suggestie gewekt dat een iq test is uitgevoerd. Deze score word vergeleken met het gemiddelde iq van Nederland. Deze iq test word ook in Belgie op tv uitgezonden.