Gemiddelde snelheid hardlopen

Wil je 5 of 10 kilometer gaan hardlopen dan wil je natuurlijk weten wat de gemiddelde snelheid hardlopen is. Wij hebben tips om je hartslag onder controle te houden en wat je moet eten en drinken en voor het hardlopen. We hebben de gemiddelde snelheid van hardlopen voor 5 en 10 km. Ben je een man of vrouw een beginner of juist gevorderd.

Gemiddelde snelheid hardlopen

Wat is de gemiddelde snelheid hardlopen

De gemiddelde snelheid van hardlopen van een gemiddelde hardloper is ongeveer 10 kilometer per uur. Dit betekend dat een gemiddelde hardloper over 10 km een 1 uur doet en over 5km een een half uur.

Gemiddelde snelheid hardlopen 5 km

De gemiddelde snelheid voor mensen die 5 km gaan hardlopen is een half uur.

  • Beginner: 8 kilometer per uur, rond de 45 minuten.
  • Normaal: 10 kilometer per uur, rond de 30 min.
  • gevorderd: 12,5 kilometer per uur, rond de 25 minuten
  • supersnel is 15 kilometer per uur, rond de 20 minuten

Gemiddelde snelheid hardlopen 10 km

De gemiddelde snelheid voor mensen die 10 km gaan hardlopen is een 1 uur.

  • Beginner: is ronde 8 a 9 km per uur rond de 85 minuten
  • Normaal: 10 km per uur dit betekend dat je er 1 uur over doet.
  • gevorderd: 12,5 km per uur, dit betekend dat je er 50 minuten over doet
  • supersnel is 15 km per uur, dit betekend dat je er 40 minuten over doet

Gemiddelde snelheid hardlopen vrouw 5 km

De gemiddelde snelheid hardlopen voor 5 km voor een vrouw is ongeveer 7 a 8 kilometer per uur. De tijd is tussen de 45 minuten en 55 minuten.

Drinken tijdens het hardlopen

Wanneer je moeite hebt om te drinken tijdens het hardlopen kun beter na de finish gaan drinken. Let op dat je na het hardlopen drank neemt die makkelijk door het lichaam word opgenomen zoals Extran. Het is belangrijk om na een inspanning wat zout binnen te krijgen.

Kan ik nog eten voor het hardlopen

Het beste is om voor 2 uur voor de 10 kilometer niet meer te eten. Je kunt kort voor het begin nog wel een chocola een energiebar of banaan nemen, omdat ander eten  niet goed meer word opgenomen.

Wat is de gemiddelde hartslag tijdens het hardlopen?

De gemiddelde hartslag tijdens het hardlopen ligt tussen de 150/190. Het hangt natuurlijk van je niveau en je conditie af. Des te betere conditie hoe lager je hartslag is. Het is leuk om dit bij te houden met een hartslag meter.

Hoe kan ik de 5 of 10 km het beste opbouwen

Wil je meer gaan hardlopen bijvoorbeeld 10 kilometer. Dan is het belangrijk dat je goed opbouwt. Je moet je je grenzen leren kennen en leren te verleggen. Zorg ervoor dat je niet te hard begint en probeer warm te lopen. Hierdoor laat je je lichaam rustig aan de inspanning wennen. en voorkom je blessures. Begin dus rustig en ga steeds iets harder zodat je op het eind nog iets over hebt. Check naast de gemiddelde snelheid hardlopen ook: