Gemiddelde betalingstermijn debiteuren en crediteuren

Wanneer je een dienst of product hebt geleverd wil je natuurlijk zo snel mogelijk je geld hebben. Het is immers jouw verdiende geld. In Nederland betalen bedrijven en particulieren toch niet altijd even snel dat je misschien zou denken, We hebben gekeken wat de gemiddelde betalingstermijn van crediteuren en debiteuren in Nederland is.

Wat is de gemiddelde betalingstermijn in Nederland?

De omloopsnelheid van debiteuren ook wel de gemiddelde betalingstermijn dat een factuur betaald wordt is 42 dagen. In het bedrijfsleven is gemiddelde incassoduur 42,3 dagen. Je wilt de betalingstermijn als bijvoorbeeld zzp’er zo laag mogelijk houden het is natuurlijk je inkomen.

Stijgt of daalt de gemiddelde betalingstermijn in Nederland?

Met een gemiddelde betalingstermijn van 42 dagen daalt de tijd dat facturen betaald worden. Uit een onderzoek van Graydon naar de betalingstermijn in Nederland. Zo werden daalde de laatste jaren de termijn alleen in 2014 werden facturen gemiddeld 4 dagen eerder betaald. Facturen worden door de overheid het traagst betaald.

Gemiddelde betalingstermijn

Gemiddelde betalingstermijn debiteuren

Met debiteur bedoelen we een klant of afnemer die voor een dienst of product nog moet betalen. In Nederland is een wettelijke betalingstermijn van 30 dagen vastgesteld. Tussen bedrijven onderling mag een langere termijn van maximaal 60 dagen worden afgesproken.

Gemiddelde betalingstermijn crediteuren

Voor de  betalingstermijn van crediteuren geldt ongeveer hetzelfde altijd dagen als bij debiteuren.

Gemiddelde betalingstermijn berekenen

Je kunt de betalingstermijn bereken met de reciproke. Deze laat de gemiddeld omlooptijd van debiteuren zien. Hiermee bedoelen we de gemiddelde incassoduur van een openstaande factuur in dagen. Des te lager de reciproke hoe beter de liquiditeit is.