Wat zijn de gemiddelde kosten van isoleren?

Wat zijn de gemiddelde kosten van isoleren? Wat is de terugverdientijd, hoeveel gas bespaar ik en hoeveel subsidie kan ik krijgen?

De gemiddelde kosten van isoleren kunnen sterk variëren afhankelijk van het type isolatie en de hoeveelheid die u wilt laten aanbrengen. Er zijn verschillende soorten isolatie: vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, muurisolatie en glasisolatie. De terugverdientijd voor isolatie kan ook sterk variëren, afhankelijk van de investering die u doet en hoeveel energie u bespaart.

Wat kost isoleren gemiddeld per maatregel en hoeveel gas bespaar je gemiddeld?

Met alle maatregelen kun je voor een gemiddeld huis zonder isolatie ongeveer 1000 tot 1100m3 gas besparen.

MaatregelGemiddelde gas beparingBesparing per jaar bij gasprijs €3 m3Kosten per maatregel
Isoleren schuin dak of vlieringvloer420 m3€ 1.250€ 3.000 – € 1700 subsidie
Isoleren vloer begane grond 130 m3€ 390€ 2.300 – € 550 subsidie
Isoleren spouwmuren 400 m3€ 1.200€ 2.200 – € 700 subsidie
Van enkel glas naar HR++ glas260 m3€ 770€ 3.700 – € 1.100 subsidie

Er zijn verschillende soorten subsidiebeschikbaar voor mensen die hun huis willen isoleren, afhankelijk van waar ze wonen en wat voor soort isolatie ze laten aanbrengen. In Nederland kunt u bijvoorbeeld subsidie krijgen via het Isolatiebesluit van het Rijk of via het Energiebespaarlening van de gemeente.

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel gas u excaxt in m3 kunt besparen door uw huis te laten isoleren, omdat dit sterk kan variëren afhankelijk van uw huishouden, het type isolatie dat u laat aanbrengen en hoe goed uw huis al geïsoleerd was. Een energiebesparingsadviseur kan u helpen om een beter idee te krijgen van hoeveel energie u kunt besparen door uw huis te laten isoleren en hoeveel gas dit in m3 betekent.