Gemiddelde kosten tandarts in Nederland

Omdat sinds 1 januari 2012 de orthodontisten, tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici hun tarieven zelf mogen bepalen. Zijn veel mensen op zoek naar de Gemiddelde kosten tandarts. Er is tegenwoordig ook een aardig verschil in de kosten en tarieven voor de tandarts. Er zijn veel patiënten die nu op zoek naar de gemiddelde tarieven. Daarom hebben we gekeken verschillende behandelingen en de gemiddelde tarieven van een tandarts erbij gezocht.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een tandarts in Nederland en België?

Als het gaat om tandheelkundige zorg, kunnen de kosten snel oplopen. Of u nu een routinebehandeling nodig heeft of een ingrijpende tandheelkundige ingreep, de kosten kunnen variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s. In dit artikel zullen we de gemiddelde kosten van een tandartsbezoek in Nederland en België bespreken en geven we tips om geld te besparen op tandheelkundige zorg.

Volgens gegevens van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bedroegen de gemiddelde kosten voor een tandartsbezoek in Nederland in 2020 ongeveer € 50. Dit is een stijging van ongeveer 3% ten opzichte van 2019. In België, volgens gegevens van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, bedroegen de gemiddelde kosten voor een tandartsbezoek in 2020 ongeveer € 60.

De kosten voor een tandartsbezoek kunnen variëren afhankelijk van de aard van de behandeling. Hieronder volgt een lijst met enkele van de meest voorkomende kostenposten voor tandheelkundige zorg:

  • Consultatie: dit is de kosten voor een eerste bezoek aan de tandarts. Het kan variëren van € 25 tot € 50.
  • Röntgenfoto’s: de kosten voor röntgenfoto’s kunnen variëren van € 15 tot € 50.
  • Tandvulling: de kosten voor een tandvulling kunnen variëren van € 50 tot € 150.
  • Wortelkanaalbehandeling: de kosten voor een wortelkanaalbehandeling kunnen variëren van € 250 tot € 800.
  • Extraction: de kosten voor een extractie kunnen variëren van € 75 tot € 150.

Besparen op je tandarts kosten

Er zijn een aantal manieren om geld te besparen op tandheelkundige zorg. Hieronder volgen enkele tips:

  • Gebruik een tandartsverzekering: veel verzekeraars bieden vergoedingen voor tandheelkundige zorg. Door een verzekering af te sluiten, kunt u geld besparen op de kosten van een tandartsbezoek.
  • Ga naar een tandarts in het buitenland: sommige landen, zoals Duitsland, bieden goedkopere tandheelkundige zorg dan Nederland en België.
  • Kijk