Wat is het gemiddeld aantal aardbevingen in Nederland per jaar?

Aardbevingen zijn de laatste jaren steeds vaker in het nieuws. Door de boringen naar Gas is het aantal aardbevingen in Nederland flink gestegen. Wereldwijd zijn er per jaar gemiddeld 3 miljoen aardbevingen. De meeste aardbevingen merken we niks van. We praten over een zware aardbeving als de kracht van de beving 5 of hoger op de schaal van Richter is. Per jaar zijn er 3000 van die zware aardbevingen per jaar. Meestal ontstaan aardbevingen door het verschuiven van de aardkorst en kracht die hierbij ontstaat zorgt voor de trilling van de Aarde. Hoeveel aardbevingen zijn er per jaar in Nederland?

Wat is het gemiddeld aantal aardbevingen in Nederland per jaar?

In Nederland merken we buiten Groningen weinig van aardbevingen. Het gemiddeld aantal aardbevingen in Nederland was in 2015 146 aardbevingen. Hierbij zijn gemiddeld 5 tot 10 aardbevingen natuurlijk. Dit wil zeggen dat de andere aardbevingen gevolg zijn van aardgaswinning. De natuurlijke aardbevingen vinden alleen in Nederland plaats. Wist je dat het totaal aantal aardbevingen in Nederland 1000 bevingen is sinds de meting 100 jaar geleden.

gemiddeld aantal aardbevingen

Gemiddeld aantal aardbevingen in Groningen per jaar

De meeste aardbevingen in de provincie Groningen waren in 2013 met 119 bevingen. Hierbij waren:

  • 42 bevingen 1 of lager op de schaal van Richter
  • 48 bevingen 1 of 1.5 op de schaal van Richter
  • 17 bevingen 1.5 of 2 op de schaal van Richter
  • 7 bevingen 2.0 of 2.5 op de schaal van Richter
  • 3 bevingen 2.5 of 3.0 op de schaal van Richter
  • 2 bevingen 2.5 of 3.0 op de schaal van Richter

Stijgt of daalt het gemiddeld aantal aardbevingen in Nederland.

Het gemiddeld aantal aardbevingen in Nederland is de afgelopen 10 jaar explosief gestegen. Zo waren er in 2006 rond de 60 aardbevingen, dit aantal is dus verdubbeld. Sinds het terugschroeven van de gasproductie is het aantal bevingen ligt gedaald.

Wat is de hoogste aardbeving ooit gemeten in Groningen

Als gevolg van aardgaswinning was in 2012 de hoogste aardbeving ooit in Groningen gemeten. De aardbeving had een kracht van maar liefst 3.6 op de schaal van Richter.