Gemiddeld kostgeld bedrag in Nederland per huishouden

Het is absoluut normal om geld te vragen ook wel kostgeld genoemd. Aan een je kinderen of iemand die je woont die een eigen inkomen heeft. Voor thuiswonende kinderen is het zelfs goed ter voorbereiding op een zelfstandig leven. Wat is nu het gemiddeld kostgeld bedrag dat mensen betalen?

Wat is het gemiddeld kostgeld bedrag in Nederland?

Kostgeld is een bedrag dat je betaald aan degene waarbij in huis woont. Dit kunen je ouders zijn of een vriend of vriendin. Kostgeld is bedoeld om de kosten van een huishouden te delen. Het gemiddeld kostgeld bedrag wat in Nederland word gevraagd ligt tussen de 200 en 500 euro. Hier zit nogal een verschil in omdat het vaak word berekend in de verhouding van kostenverdeling. Wat is het aandeel in het gezamenlijk inkomen en op basis daarvan word het kostgeld bedrag berekend. Vaak word kostgeld gevraagd aan een 18 jarige. Maar het komt ook voor vanaf 16 en 17 jaar dat er kostgeld aan de kinderen word gevraagd.

Wat is een redelijk gemiddeld kostgeld bedrag?

Met behulp van het Nibud Kostgeld document kun je gemakkelijk de vergoeding berekenen door de gezamenlijke uitgaven bij elkaar op te tellen. In het document zit een schema met uitgavenposten.  Je kunt niet echt zeggen dat er een standaard kostgeldbedrag is.

Per huishouden is dit erg verschillend. In huishoudens met een hoog inkomen word minder vaak een kostgeld bedrag aan hun kinderen gevraagd dan bij huishouden met een lager inkomen. De hoogte van het kostgeld bedrag hangt ook af van de samenstelling van het huishouden.

Hoeveel personen wonen in het huis en war zijn hun inkomens, lasten en verbruik. Goed is om is te kijken welke kosten je door kunt en wilt berekenen en naar voor het gemiddeld kostgeld bedrag. Goed is het om alle kosten op een rijtje te zetten. Belangrijk is dat je de kosten in maandbedragen uit rekent.

Wat zijn de meest voorkomende kostenposten voor het gemiddeld kostgeld bedrag:

  • Huisvesting: huur, hypotheek en servicekosten
  • Verbruik van: gas, water en elektriciteit
  • Belastingen: heffingen van gemeente en waterschap
  • Kosten van: telefoon, kabel en internet
  • Eten en drinken: boodschappen
  • Kosten om kleren te wassen
  • Andere abonnementen

Gemiddeld kostgeld berekenen naar inkomen

Je kunt het kostgeld bedrag verdelen naar inkomen in het huishouden. Door:

Je inkomen + het inkomen van de  kostganger = het totaalinkomen

Dan deel je het inkomen van de kostganger door het totaalinkomen:
inkomen kostganger delen door het totaalinkomen

Hieruit komt een %: van 0.33 dit betekend dat het bijvoorbeeld 33%. Met dit percentage kunt je berekenen hoeveel je van de totale kosten mee moet betalen. Stel je verdiend 625 euro en en je ouders: € 1.875 dan verdienen jullie samen € 2.500,-.  Wanneer je dit deelt door elkaar zie je dat het 25% van het totale inkomen is. Dan zou je bijvoorbeeld van de totale kosten van 1000 euro per maand, 250 euro betalen aan kostgeld.

Gemiddelde leeftijd kostgeld

De gemiddeld leeftijd waarop kostgeld gevraagd word is 17,8 jaar. Je kunt zeggen dat dus een 18 jarige gemiddeld het meeste kostgeld betaald. Dit is ook logisch want vanaf je 18e jaar ben je immers volwassen.

Check naast het Gemiddeld kostgeld bedrag ook: