gemiddeld inkomen belgie

gemiddeld inkomen belgie

Wat is het gemiddeld inkomen in België?

Het gemiddeld inkomen in België per branche kan sterk variëren. Volgens gegevens van het Federaal Planbureau verdient de gemiddelde werknemer in België ongeveer 3.000 euro bruto per maand. Dit bedrag kan echter sterk afwijken afhankelijk van de branche waarin iemand werkt.

Wat is het hoogste gemiddeld inkomen in België en welke branche verdiend het meest?

De hoogste gemiddelde brutolonen in België zijn te vinden in de financiële sector, gevolgd door de chemische en farmaceutische industrie en de elektrotechnische industrie. Werknemers in deze sectoren verdienen gemiddeld meer dan 4.000 euro bruto per maand.

Welke brache verdiend gemiddeld het minste salaris?

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de sectoren met de laagste gemiddelde brutolonen. Zo verdienen werknemers in de horeca en recreatiebranche gemiddeld ongeveer 2.500 euro bruto per maand, terwijl werknemers in de detailhandel en de huishoudelijke hulp gemiddeld rond de 2.300 euro bruto per maand verdienen.

Wat is het verschil in het gemiddeld inkomen tussen mannen en vrouwen?

Er zijn echter ook grote verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft het gemiddelde inkomen. Zo verdienen mannen in België gemiddeld ongeveer 3.500 euro bruto per maand, terwijl vrouwen gemiddeld ongeveer 2.700 euro bruto per maand verdienen. Dit genderpaygap is een belangrijk punt van aandacht in België en er worden regelmatig inspanningen gedaan om dit te verkleinen.

Gemiddeld inkomen per branche

Om het gemiddeld inkomen in België per branche te bepalen, zijn er verschillende bronnen waar men naar kan verwijzen. Zo publiceert het Federaal Planbureau regelmatig gegevens over het inkomen en de loonontwikkeling in België, en ook het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen heeft interessante gegevens over dit onderwerp. Het is wel belangrijk om te benadrukken dat het gemiddelde inkomen per branche slechts een indicatie is en dat het werkelijke inkomen van een individuele werknemer kan afwijken van dit gemiddelde.