Gemiddelde huur studentenkamer per stad in Nederland

Wanneer je gaat studeren dan is het heel gaaf dat je op jezelf gaat wonen op een kamer. Het zoeken en vinden van een studentenkamer kan behoorlijk lastig zijn. De gemiddelde huur voor een studentenkamers in de populaire studentensteden is redelijk hoog. Ook zijn kamers snel vol en is de vraag vaak hoger dan het aanbod.

Gemiddelde huur studentenkamer in Nederland

De gemiddelde huur voor een studentenkamer ligt rond de 420 euro. De gemiddelde huur per vierkante meter in Nederland voor een studentenkamer ligt ongeveer ronde 21 euro. Per stad verschilt dit enorm.

Stijgen de gemiddelde prijzen van een studentenkamer?

De gemiddelde prijzen van de huur voor studentenkamers is de laatste jaren erg gestegen. Dit komt doordat er in veel steden een tekort is aan studentenkamers. Ook een oorzaak is, omdat er steeds meer jongeren gaan studeren. Ook gaan studenten ook vaker en eerder uit huis om op kamers te gaan.

Gemiddelde huur studentenkamer per studentenstad

In Amsterdam is de gemiddelde huur voor een studentenkamer het hoogst. Dit komt doordat is enorm veel vraag naar kamers in Amsterdam. De huur voor een kamer in Amsterdam is gemiddeld per maand 225 euro hoger dan in Tilburg.

Amsterdam
gemiddelde huur studentenkamer 700 euro
Den Haag
gemiddelde huur studentenkamer 600 euro
Rotterdam
gemiddelde huurprijs 600 euro
Utrecht
gemiddelde huurprijs 500 euro
Groningen
gemiddelde huurprijs 450 euro
Maastricht
gemiddelde huurprijs 400 euro
Nijmegen
gemiddelde huurprijs 400 euro
Eindhoven
gemiddelde huurprijs 400 euro
Tilburg
gemiddelde huurprijs 375 euro

Hoe vind je een studentenkamer

Je kunt op internet bij diverse websites een kamer vinden zoals kamernet. Sommige sites kosten geld, maar dan vind je wel sneller een kamer. Via bekenden of via Social Media aan te geven dat je op zoek bent naar een kamer werkt ook vaak goed.

Huur van een studentenkamer daalt

De huurprijzen in Groningen. Rotterdam en eindhoven van studentenkamers zijn gedaald het afgelopen jaar. Verden in Nederland zijn de huurprijzen van een studentenkamer gemiddeld met 1,4% gestegen. De stad waar de prijs voor een studenten kamer het meeste is gestegen is in Utrecht. In Utrecht betaal je gemiddeld 4,6% meer aan  huur voor je studentenkamer.

Gemiddeld studentenkamer prijzen in 2023

De huurprijzen van studentenkamers in Nederland kunnen sterk variëren afhankelijk van de stad waarin ze zich bevinden. In algemene zin geldt dat studentenkamers in grote steden duurder zijn dan in kleinere steden. Dit komt doordat de vraag naar studentenkamers in grote steden vaak groter is dan het aanbod, wat de huurprijzen opdrijft.

In Amsterdam, de grootste stad van Nederland, zijn studentenkamers gemiddeld het duurst. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Amsterdam ligt rond de €700 per maand. In Rotterdam, de tweede grootste stad van Nederland, ligt de gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer iets lager, rond de €600 per maand.

In andere grote steden zoals Den Haag en Utrecht liggen de huurprijzen voor studentenkamers ook hoger dan in kleinere steden. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Den Haag ligt rond de €550 per maand, terwijl de gemiddelde huurprijs in Utrecht rond de €500 per maand ligt.

In kleinere steden zoals Groningen en Maastricht zijn studentenkamers gemiddeld goedkoper dan in de grote steden. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Groningen ligt rond de €450 per maand, terwijl de gemiddelde huurprijs in Maastricht rond de €400 per maand ligt.