Gemiddelde prijs bouwgrond in Nederland

In Nederland is de gemiddelde prijs van bouwgrond erg verschillend. De prijs voor een vierkante meter is in de randstand een stuk duurder dan bijvoorbeeld in de provincie Zeeland en Drenthe. In Utrecht betalen je gemiddeld de hoogste prijs voor bouwgrond. De gemiddelde prijs bouwgrond is hier 650 euro per vierkante meter.

Wat is gemiddelde prijs bouwgrond in Nederland?

Wanneer je een eigen huis wil laten bouwen, begint bij het kopen van grond. Of wanneer je de tuin wilt uitbreiden. De grondprijs komt tot stand door het type grond en de ligging in Nederland. Grond kun je in delen in bouwgrond en landbouwgrond.

In Nederland was de gemiddelde prijs voor bouwgrond  in 2013 ongeveer 390 euro per m2.

Ik wil bouwgrond kopen

Bouwgrond kopen word vaker gezien als een goede investering. De rente op de spaarrekening is laag en aandelen zijn een risico, dan is een belegging in bouwgrond een goed en veilig alternatief. De gemiddelde prijs bouwgrond is flink gedaald dus het is nu een goed moment om in te stappen.

Stijgt of daalt de gemiddelde grondprijs?

De gemiddelde prijs van bouwgrond is in landelijke gebieden de afgelopen jaren gedaald. De prijs van bouwgrond in steden stijgt  juist.

Gemiddeld de hoogste grondprijs

In Utrecht betaal je gemiddeld de hoogste prijs voor bouwgrond. De gemiddelde prijs van bouwgrond is in Utrecht ligt rond de €650 m2. In de randstad zul je natuurlijk voor grond een stuk meer betalen dan in het zuiden of in het noorden van Nederland.

Gemiddeld de laagste grondprijs 

De laagste prijs voor bouwgrond betaal je in Drenthe. In Drenthe kost een vierkante meter gemiddeld 200 euro. De prijs voor grond is hier een stuk lager vanwege de minder vraag.

De gemiddelde grondprijs van bouwkavels

Per vierkante meter is de gemiddelde prijs van bouwkavels volgens het Kadaster rond de 400 euro. Dit betekent dat een bouwkavel van 400 m2 met de gemiddelde grondprijs van 400 euro 160.000 euro kost. De gemiddelde prijzen variëren nogal vooral in de periode van 2010 en 2012 tussen 335 en 460 euro. Wat de de prijs bepaald is erg afhankelijk van het gebied in Nederland waar de grond zich bevind en de ligging en de omgeving van stad of dorp. In Amsterdam betaal je voor een kavel ongeveer 200 keer zo veel als voor een kavel in het Noorden. Wanneer je wilt bouwen op een kavel moet dit vastliggen in het bbestemmingsplan bij gemeente.

Landbouwgrond

Voor akkerbouwland  betaalde je in 2012 een gemiddelde prijs per hectare ook wel 10.000 m2 ongeveeer 42.000 euro.  Bouwgrond is dus het 100 keer zo duur als akkerbouwland per vierkante meter.

De prijs van grasland in Nederland

De prijs van grasland is vaak lager dan die van akkerbouwland. De gemiddelde prijs van grasland is ongeveer 37.000 euro per hectare.  In 2011 was het laagste gemiddelde gemeten met ongeveer 34,000 euro per hectare en het meeste wat je betaalde voor een hectare grasland was ongeveer 41.582.