gemiddeld verbruik mechanische ventilatie

Ventilatie is belangrijk voor een goed leefklimaat in een huis. Nieuwe huizen hebben meestal met een goed ventilatiesysteem met een warmtewisselaar. Hierbij word de warmte uit de lucht wordt hergebruikt. Naast deze systemen heb je ook mechanische ventilatiesystemen. Wij hebben het gemiddeld verbruik mechanische ventilatie in deze pagina voor je bekeken.
Wat is het gemiddeld verbruik mechanische ventilatie?

We hebben het dus over de  mechanische afzuiging en niet met een warmtewisselaar. In veel huizen uit de 90er jaren zit dit systeem. Het afzuig systeem is een systeem dat lucht afvoert. Je ziet door het huis ventilatie openingen waar de lucht word aangezogen, zoals in de badkamer, de keuken en de wc. Je komt ook voor dat de woonkamer ook ventileert word, meestal zijn er dan 2 ventilatieboxen. Dan zit in de keuken een schakelaar met een drie standen om de snelheid van de ventilatie aan te passen. Om het gemiddeld verbruik mechanische ventilatie te bepalen moet je kijken met word voor box je te maken hebt.

Je hebt ventilatoren met een wisselstroommotor en met gelijkstroom. Gelijkstroom is een stuk zuiniger.

Als je een mechanische ventilator op wisselstroom hebt dan verbruikt die in normale stand ongeveer 20 Watt. Dit is de standaard die gemiddeld het meeste voorkomt. Als de ventilatie hoger gezet wordt, dan is het gemiddeld verbruik tussen de 70 tot 100 Watt. Het gemiddeld gebruik van mechanische ventilatie is meestal een stuk meer dan 20 Watt. Een ventilatie staat nooit uit dus dit kan aardig kostenpost worden. Een mechanische ventilatie gaat minmaal 15 jaar mee.

Zuinige mechanische ventilatie

De ventilatie technieken zijn de afgelopen jaren een stuk zuiniger geworden door de gelijkstroomventilatoren. Deze gelijkstroomventilatoren  verbruiken een stuk minder energie dan de verouderde wisselstroom ventilatoren. Het scheelt gemiddeld 80% minder in het verbruik. Gemiddeld verbruikt een gelijkstroomventilator in rustverbruik ongeveer 3 Watt. Zelfs in een hogere stand verbruikt de ventilator nog 50% minder dan een wisselstroomventilator.

De installatie of vervangen van een mechanische ventilator is niet super moeilijk. Je kan een professioneel persoon vragen voor hetaansluiten van de perilex stekker. Deze stekker zorg voor het vermogen van de ventilator.

Onderhoud mechanische ventilatie

Gemiddeld gezien worden mechanische ventilaties vaak slecht onderhouden. Ze worden niet schoongemaakt en nagekeken. Hierdoor stijgt het stroomverbruik doordat er allemaal stof zich ophoopt in de machine. Hierdoor loop het gemiddeld verbruik mechanische ventilatie sterk op.

Investeren mechanische ventilatie

Wanneer je probeert je  elektriciteitsverbruik naar beneden te krijgen en je hebt een mechanische ventilatie. Dan is het goed om je ventilatie te vervagen om een hoog rendement te behalen. De gemiddelde besparing in het verbruik van nieuwe mechanische ventilaties is 360 Kilowatt per jaar  en de investering is rond de 200 euro. Hierdoor daalt het gemiddeld verbruik mechanische ventilatie.