Gemiddeld verbruik mechanische ventilatie

Met de opwarming van de aarde en de stijgende huizenprijzen wordt steeds meer aandacht besteed aan energiebesparing. Het mechanisch ventileren van huizen is één van de manieren om energie te besparen. Maar hoeveel verbruikt een mechanische ventilatie eigenlijk per dag, week en jaar? In dit artikel zullen we het gemiddelde verbruik in kilowattuur (kWh) en euro’s onder de loep nemen.

Wat is het gemiddeld verbruik mechanische ventilatie?

We hebben het dus over de  mechanische afzuiging en niet met een warmtewisselaar. In veel huizen uit de 90er jaren zit dit systeem. Het afzuig systeem is een systeem dat lucht afvoert. Je ziet door het huis ventilatie openingen waar de lucht word aangezogen, zoals in de badkamer, de keuken en de wc. Je komt ook voor dat de woonkamer ook ventileert word, meestal zijn er dan 2 ventilatieboxen. Dan zit in de keuken een schakelaar met een drie standen om de snelheid van de ventilatie aan te passen. Om het gemiddeld verbruik mechanische ventilatie te bepalen moet je kijken met word voor box je te maken hebt.

Je hebt ventilatoren met een wisselstroommotor en met gelijkstroom. Gelijkstroom is een stuk zuiniger.

Als je een mechanische ventilator op wisselstroom hebt dan verbruikt die in normale stand ongeveer 20 Watt. Dit is de standaard die gemiddeld het meeste voorkomt. Als de ventilatie hoger gezet wordt, dan is het gemiddeld verbruik tussen de 70 tot 100 Watt. Het gemiddeld gebruik van mechanische ventilatie is meestal een stuk meer dan 20 Watt. Een ventilatie staat nooit uit dus dit kan aardig kostenpost worden. Een mechanische ventilatie gaat minmaal 15 jaar mee.

Het gemiddelde verbruik van een mechanische ventilatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis, het aantal personen in huis en het aantal uren dat de ventilatie per dag aanstaat. Over het algemeen verbruikt een mechanische ventilatie gemiddeld 40 tot 70 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer 5 tot 9 kWh per maand. Het jaarlijkse energieverbruik van een mechanische ventilatie bedraagt ongeveer 100 tot 150 euro.

Verbruik mechanische ventilatie per dag en week

Per dag verbruikt een mechanische ventilatie gemiddeld 0,1 tot 0,2 kWh. Het verbruik per week is dus ongeveer 0,7 tot 1,4 kWh. Het energieverbruik per maand bedraagt ongeveer 2,3 tot 4,6 kWh.

Tips om de kosten van je ventilatie te verlagen

Om de kosten voor een mechanische ventilatie te verlagen, zijn er enkele tips die u kunt toepassen:

  1. Zet de ventilatie alleen aan wanneer u het nodig heeft.
  2. Kies voor een energiezuinige ventilatiesysteem.
  3. Verminder de ventilatiesnelheid wanneer dit niet nodig is.
  4. Laat de ventilatie regelmatig onderhouden en schoonmaken.
  5. Investeer in goede isolatie, zodat u minder warmte hoeft te ventileren.

Zuinige mechanische ventilatie

De ventilatie technieken zijn de afgelopen jaren een stuk zuiniger geworden door de gelijkstroomventilatoren. Deze gelijkstroomventilatoren  verbruiken een stuk minder energie dan de verouderde wisselstroom ventilatoren. Het scheelt gemiddeld 80% minder in het verbruik. Gemiddeld verbruikt een gelijkstroomventilator in rustverbruik ongeveer 3 Watt. Zelfs in een hogere stand verbruikt de ventilator nog 50% minder dan een wisselstroomventilator.

De installatie of vervangen van een mechanische ventilator is niet super moeilijk. Je kan een professioneel persoon vragen voor het aansluiten van de perilex stekker. Deze stekker zorg voor het vermogen van de ventilator.

Onderhoud mechanische ventilatie

Gemiddeld gezien worden mechanische ventilaties vaak slecht onderhouden. Ze worden niet schoongemaakt en nagekeken. Hierdoor stijgt het stroomverbruik doordat er allemaal stof zich ophoopt in de machine. Hierdoor loop het gemiddeld verbruik mechanische ventilatie sterk op.

Investeren mechanische ventilatie

Wanneer je probeert je  elektriciteitsverbruik naar beneden te krijgen en je hebt een mechanische ventilatie. Dan is het goed om je ventilatie te vervagen om een hoog rendement te behalen. De gemiddelde besparing in het verbruik van nieuwe mechanische ventilaties is 360 Kilowatt per jaar  en de investering is rond de 200 euro. Hierdoor daalt het gemiddeld verbruik mechanische ventilatie.