Wat is de gemiddelde luchtvochtigheid in Nederland?

Wat is de gemiddelde luchtvochtigheid in Nederland?

De gemiddelde luchtvochtigheid in Nederland en België is afhankelijk van het seizoen en de plaats waar je je bevindt. In de zomer is de luchtvochtigheid doorgaans hoger dan in de winter, terwijl de luchtvochtigheid op het platteland doorgaans lager is dan in de stad. Gemiddeld is de luchtvochtigheid buiten in Nederland en Belgie is 85%.

Gemiddelde luchtvochtigheid in de winter en herst

De gemiddelde luchtvochtigheid in de winter is doorgaans lager dan in de zomer. Dit komt omdat de lucht in de winter droger is door de lagere luchtvochtigheid buiten en het gebruik van verwarming binnen. Bij regen en natte sneeuw kan de relatieve luchtvochtigheid enorm stijgen.

In de winter kan de luchtvochtigheid in huis daarom lager zijn dan het ideale niveau van 40% tot 60%. Dit kan leiden tot droge luchtwegen en huidirritaties. Het is daarom aan te raden om de luchtvochtigheid in huis te meten en te reguleren met behulp van luchtbevochtigers of door regelmatig te luchten om de luchtvochtigheid op een comfortabel niveau te houden.

Luchtvochtigheid in zomer en lente.

In de zomer en de lente is de luchtvochtiheid gemiddeld het laagste. In Nederland in Belgie meten we zo rond de 70%.

Gemiddelde luchtvochtigheid aan de kust.

De luchtvochtigheid aan de kust is gemiddeld iets hoger dan het binnenland. Bij een wind uit het westen trekt de vochtige lucht over zee het land in. Gemiddeld is de luchtvochtigheid aan de kust in Nederland en Belgie is ongeveer 90%.

Wat is een ideale luchtvochtigheid?

Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Bij een luchtvochtigheid beneden de 40% kan de lucht te droog worden, wat kan leiden tot huidirritaties en andere gezondheidsproblemen. Aan de andere kant kan een luchtvochtigheid boven de 60% leiden tot een benauwd gevoel en een grotere kans op schimmelgroei.

Wat is een normale luchtvochtigheid?

Een normale luchtvochtigheid ligt doorgaans tussen de 30% en 70%. Dit is een ruime marge en het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid in huis te meten om te zorgen dat deze in een comfortabel bereik blijft.

Wat is een ongezonde luchtvochtigheid?

Een luchtvochtigheid beneden de 20% of boven de 80% kan ongezond zijn. Bij een luchtvochtigheid beneden de 20% kan dit leiden tot droge luchtwegen en een verhoogd risico op luchtweginfecties. Aan de andere kant kan een luchtvochtigheid boven de 80% leiden tot een benauwd gevoel en een grotere kans op schimmelgroei.