Gemiddelde neerslag in Nederland

Door het gematigde zeeklimaat in Nederland valt er het hele jaar door neerslag. Met neerslag bedoelen we regen, sneeuw of hagel. Wij hebben gekeken wat de gemiddelde neerslag in Nederland is.

Nederland kent een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat het land relatief milde temperaturen en redelijk veel neerslag heeft. Het land ligt in west-Europa en wordt omringd door zee, wat bijdraagt aan het vochtige klimaat.

De hoeveelheid neerslag die Nederland ontvangt, kan sterk variëren afhankelijk van de locatie en het tijdstip van het jaar. In het westen van het land, aan de kust, valt gemiddeld meer neerslag dan in het oosten van het land, dat meer landinwaarts ligt. Dit komt omdat de westerse winden die over de Noordzee waaien, vocht meenemen naar het land.

Gemiddelde neerslag in Nederland

Gemiddeld valt er in Nederland ongeveer 870 millimeter neerslag per jaar. Dit is relatief veel in vergelijking met andere Europese landen, hoewel het nog steeds lager is dan het gemiddelde voor landen in West-Europa.

De neerslag in Nederland kan in de vorm van regen, sneeuw of hagel voorkomen. In het algemeen valt er in de zomer minder neerslag dan in de winter. De zomer is meestal droger en zonniger dan de winter, hoewel het ook in de zomer kan regenen.

Hoewel Nederland veel neerslag krijgt, is het land ook kwetsbaar voor droogte. Dit kan voorkomen als er gedurende langere tijd weinig neerslag valt, wat kan leiden tot een tekort aan water in bepaalde gebieden. Het is daarom belangrijk om water zorgvuldig te beheren en te besparen om ervoor te zorgen dat er voldoende water beschikbaar is voor alle doeleinden

Gemiddeld aantal dagen neerslag per jaar

Het regent inNederland te vaak volgens velen. Gemiddeld valt er in Nederland 7% van de tijd neerslag. Per dag is dat gemiddeld 1 uur en 40 minuten.

Gemiddeld neerslag in Nederland per maand

De neerslag in Nederland kan sterk variëren afhankelijk van de maand en de locatie. In het algemeen valt er in de winter meer neerslag dan in de zomer, hoewel het ook in de zomer kan regenen.

Neerslag in de winter

In de maanden december, januari en februari valt gemiddeld de meeste neerslag in Nederland. In deze maanden valt gemiddeld tussen de 80 en 100 millimeter neerslag per maand. De neerslag kan in deze maanden in de vorm van regen, sneeuw of hagel voorkomen.

In de maanden maart, april en mei valt gemiddeld minder neerslag dan in de wintermaanden. In deze maanden valt gemiddeld tussen de 60 en 80 millimeter neerslag per maand. De neerslag is meestal in de vorm van regen.

Neerslag in de zomer

In de zomermaanden juni, juli en augustus valt gemiddeld nog minder neerslag dan in de voorjaarsmaanden. In deze maanden valt gemiddeld tussen de 40 en 60 millimeter neerslag per maand. De neerslag is meestal in de vorm van regen, hoewel het in deze maanden ook kan onweren.

In de nazomermaanden september, oktober en november valt gemiddeld weer meer neerslag dan in de zomer. In deze maanden valt gemiddeld tussen de 60 en 80 millimeter neerslag per maand. De neerslag is meestal in de vorm van regen, hoewel het in deze maanden ook kan onweren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de neerslag in Nederland kan variëren afhankelijk van de locatie en het weer. Sommige gebieden kunnen meer neerslag krijgen dan andere gebieden, afhankelijk van de windrichting en andere meteorologische factoren.

Gemiddeld de meeste neerslag in Nederland

Rond de Veluwe in Nederland is de kans op neerslag het meest. Gemiddeld gezien valt op de Veluwe de meeste neerslag in een jaar.

In Nederland valt de meeste regen in het najaar, tussen oktober en december. Het is echter ook mogelijk dat er in andere seizoenen meer regen valt, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het klimaat kan van jaar tot jaar verschillen, dus het is moeilijk om te zeggen wanneer precies het meeste regen valt. 

Gemiddelde neerslag

Gemiddeld de minste neerslag in Nederland

In het Zuid oosten valt gemiddeld de minste neerslag van Nederland. Gemiddeld gezien valt er in Midden-Limburg de minste neerslag.

Gemiddeld de meeste neerslag welke maand?

De gemiddeld meeste neerslag valt in juni. In juni valt er in totaal gemiddeld iets meer dan 80 mm neerslag.

Gemiddeld de minste neerslag welke maand?

De grootste kans op een droge dag kun je vinden in April. In April valt gemiddeld de minste neerslag in Nederland, er valt gemiddeld maar iets meer dan 40 mm neerslag.

Gemiddeld de meeste neerslag wereldwijd

Mount Wai-ale-ale op Hawaii valt gemiddeld per jaar de meeste neerslag. Hier valt gemiddeld 11.455 mm neerslag per jaar. In india is de meeste neerslag ooit  gemeten in een1 jaar. Aan de voet van het Himalaya is ooit in jaar tijd een neerslag van 26.467 mm gemeten.

Gemiddeld de minste neerslag wereldwijd

In Chili in de Atacama woestijn valt gemiddeld minder dan 1 mm regen per jaar.  Er zijn plekken in deze woestijn waar nog nooit neerslag gemeten is.