Gemiddeld aantal faillissementen

Een eigen bedrijf beginnen is voor veel mensen een langgekoesterde droom. Per jaar starten meer dan 136.000 mensen in Nederland een eigen onderneming. Dit zijn 50.000 meer bedrijven dan 10 jaar geleden. Niet alle bedrijven zijn even succesvol. Doordat er meer bedrijven zijn gaan er per jaar gaan ook meer bedrijven failliet. Wat is nu precies het gemiddeld aantal faillissementen in Nederland?

Het gemiddeld aantal faillissementen per jaar

Vandaag de dag is het jaarlijks gemiddeld aantal faillissementen rond de 10.000 a 12.000. Deze  faillissementen kun je onderverdelen in 7.400 bedrijven, 1.400 eenmanszaken en 2.600 natuurlijke personen.

Het aantal faillissementen groeit

Met name doordat er veel meer startende bedrijven erbij komen, neemt dus ook het gemiddeld aantal faillissementen toe. Deze groei van het aantal bedrijven komt is het gevolgd van de crisis. Hierdoor raken veel mensen raken hun baan kwijt en starten ze hun eigen bedrijf omdat ze geen werk kunnen vinden of niet meer in loondienst willen werken. Het aantal faillissementen stijgt kun je wel stellen, omdat het gemiddeld aantal faillissementen in de jaren 70 rond de 3.000 per jaar lag, in de jaren 90 was dit al 6.000 per jaar. Dit steeds in 2000 naar 10.000 faillissementen per jaar. Van daag de dag zijn dit er rond de 12.000, dus het aantal faillissementen stijgt in Nederland.

Waar zijn de meeste faillissementen in Nederland

In de handel en de bouw zijn de meeste faillissementen de laatste jaren. Vooral doordat het kleinere bedrijven zijn, die niet veel tegenslagen kunnen opvangen. Niet alle deze sectoren hebben het zwaar ook de publieke sector moeten het met minder geld doen.

Bekijk naast het gemiddeld aantal faillissementen in Nederland