Gemiddeld spaargeld per Nederlander

Nederlanders zijn een volk dat graag spaart en een hoger gemiddeld spaargeld heeft dan andere landen. Met de verslechterde economie is men gemiddeld meer gaan sparen. Wat is het bedrag wat mensen gemiddeld sparen in Nederland? En wat is de een verstandige financiële buffer? 50% van mensen die een huis bezitten had gemiddeld 8.500 euro spaargeld op hun rekening.

Spaargeld is een belangrijk onderdeel van ons financiële leven. Het kan ons helpen om onvoorziene uitgaven op te vangen, een huis te kopen of een pensioen op te bouwen. Maar hoeveel spaargeld hebben Nederlanders gemiddeld per leeftijd? En wat zijn enkele tips om meer te sparen?

Gemiddeld spaargeld per Nederlander

Gemiddeld Spaargeld per leeftijd in Nederland

Volgens onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) hebben Nederlanders gemiddeld de volgende bedragen aan spaargeld:

 • Leeftijd 18-24: €3.400
 • Leeftijd 25-34: €15.700
 • Leeftijd 35-44: €31.600
 • Leeftijd 45-54: €42.200
 • Leeftijd 55-64: €56.900
 • Leeftijd 65+: €51.500

Opvallend is dat het gemiddelde spaargeld per leeftijd flink toeneemt naarmate men ouder wordt. Dit kan te maken hebben met een hoger inkomen en minder uitgaven zoals een hypotheek. Maar ook voor jongere mensen zijn er mogelijkheden om meer te sparen.

Gemiddeld spaargeld alle leeftijden

Nederlanders zijn een volk dat goed op hun geld let en dus ook hun spaargeld let. In Nederlander heeft ongeveer 90% spaargeld. De meeste Nederlanders storten elke maand een vast bedrag. Het gemiddelde spaargeld per Nederlands huishouden is 41.500 euro.

Wat spaart men gemiddeld per maand

Wanneer men geld stort, wat is dan gemiddeld het bedrag spaargeld aan spaargeld dat men per maand stort? De meeste mensen gebruiken een automatische incasso. Hiermee word er elke elke maand een vast bedrag op hun spaarrekening geplaatst. Er word gemiddeld per maand 230 euro gespaard in Nederland.

Aanbevolen spaargeld

Het NIBUD heeft voor jou berekend wat een het bedrag is wat je minimaal aan spaargeld zou moeten hebben. Hieronder zie je een ovezricht per met het aanbevolen spaargeld.

Alleenstaande
€3.550,-
(Echt)paar
€4.000,-
Alleenstaande ouder met 1 kind
€3.950,-
Alleenstaande ouder met 2 kinderen
€4.350,-
Alleenstaande ouder met 3 kinderen
€4.950,-
Alleenstaande ouder met 4 kinderen
€5.350,-
(Echt)paar met 1 kind
€4.400,-
(Echt)paar met 2 kinderen
€5.000,-
(Echt)paar met 3 kinderen
€5.400,-
(Echt)paar met 4 kinderen
€5.900,-

Gegevens zijn van geld.nl

Wie sparen meer mannen of vrouwen

Uit onderzoek blijft dat mannen meer spaargeld hebben dan vrouwen. Terwijl mannen laten beginnen met sparen dan vrouwen. Wanneer vrouwen rond de 14 jaar oud zijn beginnen met hun eerste spaargeld op te bouwen. In tegenstelling tot mannen die gemiddeld op hun 17e beginnen met sparen.

Gemiddeld spaargeld per Nederlander per gezin in Nederland?

Volgens het CBS heeft een gezin in 2014 gemiddeld 42.678 euro aan spaargeld had.

Wat is het gemiddeld spaargeld bedrag van een gezin per maand?

Wanneer je een vast bedrag per maand gaat sparen,  dan spaar je gemiddeld meer. In Nederland spaart 60% van de huishoudens en gezinnen. Ongeveer 25% van alle huishoudens spaart een gemiddeld vast bedrag in de maand. Het gemiddeld spaargeld bedrag is gemiddeld 9% van het maandinkomen.  Volgens onderzoek is gebleken dat ouders gemiddeld per maand 56,75 euro en 681 euro per jaar sparen voor hun kinderen.

Tips om Meer te Sparen

 1. Maak een budget Het is belangrijk om inzicht te hebben in uw inkomsten en uitgaven. Maak een budget en stel doelen voor uzelf, bijvoorbeeld hoeveel u per maand wilt sparen.

 2. Verminder uw uitgaven Kijk kritisch naar uw uitgavenpatroon en bepaal waar u kunt besparen. Denk aan abonnementen die u niet gebruikt of het minder vaak eten buiten de deur.

 3. Automatiseer uw spaarproces Stel automatische overschrijvingen in van uw betaalrekening naar uw spaarrekening. Op deze manier spaart u automatisch en ziet u het geld niet op uw betaalrekening staan.

 4. Gebruik een spaardoel Bepaal waarvoor u spaart, bijvoorbeeld een vakantie of een buffer voor onvoorziene uitgaven. Zo kunt u gericht sparen en voorkomt u dat het spaargeld opgaat aan andere uitgaven.

 5. Vergelijk spaarrekeningen Vergelijk spaarrekeningen om te kijken waar u de hoogste rente ontvangt. Dit kan u op lange termijn veel extra geld opleveren.

Door deze tips te volgen kunt u meer spaargeld opbouwen. Dit geeft niet alleen financiële zekerheid, maar ook meer mogelijkheden voor de toekomst.

Check naast het gemiddeld spaargeld ook: