Wat is het gemiddeld uurloon zzp in Nederland

Wanneer je zzp bent of word moet je een uurtarief of uurloon gaan bepalen. Maar wat is het gemiddeld uurloon zzp in Nederland eigenlijk?

Uurloon zzp

Wat is het gemiddeld uurloon van een zzp in Nederland?

Vaak hebben mesen de vraag wat het gemiddeld uurtarief zzp is wat het uurtarief zou moeten zijn. Om het uurloon te bepalen moet je rekening houden met een aantal tarieven. Het uurtarief bepaal je natuurlijk zelf. Om het jou makkelijker te maken een uurtarief te kiezen moet je rekening houden met de volgende factoren. Bekijk het gemiddeld uurloon van de meest voorkomende beroepen in Nederland.

 • Wat is de moeilijkheid van opdracht ben je een specialist
  Wanneer je een beroep hebt wat veel mensen kunnen dan is je uurloon of vraagprijs lager dan wanneer je speciale kennis hebt. Zoals een webdesigner, iemand uit de ict of een ingenieur kan een hoger uurtarief van dan een timmerman, schilder of iemand in de bouw.
 • Hoelang duurt de opdracht en groot is die
  Als iemand je wil inhuren voor een aantal uur of en dagdeel dan is waarschijnlijk je uurtarief hoger dan wanneer je een opdracht kunt krijgen waar je de zekerheid hebt voor 3 maanden. Je hebt dan de zekerheid van een inkomen en daardoor wil en kun je iets van je uurloon afhalen.
 • Hoeveel concurrentie
  Heb je een potentiële opdracht  en veel mensen willen het graag doen dan zul je rekening houden met de concurrentie om je prijs en dus je uurloon aan te passen.
 • De opdrachtgever
  Wanneer je de eerste gesprekken voel met je opdrachtgever kun je aanvoelen hoe erg hij jouw specialisme nodig heeft. Wat denk het voor uurloon of totaal prijs kwijt te zijn, dan kunnen je kijken in jouw branche voor het gemiddeld uurloon zpp. Want je prijs moet ook marktconform zijn. Bijvoorbeeld een schilder kan niet een hoger uurloon vragen dan andere schilders. Of een timmerman die een hoger uurtarief vraagt zal waarschijnlijk weinig opdracht krijgen. Want de mensen in de markt zien weten wat het gemiddeld uurtarief is in de markt.
 • Kun je goed onderhandelen
  Het is heel belangrijk dat je goed weet te onderhandelen. Reken altijd met een marge extra zodat je iets toe kan geven. Jij wil zoveel mogelijk geld en de opdrachtgevers zo weinig mogelijk. Als je een grote opdracht kan krijgen. Is het een spel hoe graag je wilt en dat er ook andere kandidaten zijn. Zet niet al te hoog in, maar ook zeker niet te laag. Werkt niet onder het gemiddeld uurloon dan maak je markt kapot voor je collega’s.

Check de bestsellers die perfect je kunnen helpen als zzp’er om je uurtarief te bepalen.

Hoe bereken je het uurloon voor een zzp’er

Als je uit gaat van € 25.000,- netto dan is dan ongeveer € 32.000,- bruto. Wanneer je rekening houd met de kosten die je maakt als bedrijf ga je uit van 12.000,- per jaar. Bij elkaar is dit  € 44.000,- Wanneer je het deelt door je declarabele uren 1200 uur dan heb je een uurtarief van € 36,66 exclusief  Btw. Dit is natuurlijk een voorbeeld en niet het gemiddeld uurloon zzp.

Het gemiddeld uurloon zzp per beroep

 • Een tegelzetter heeft gemiddeld uurloon van 32,50 Euro per uur
 • Een vrachtwagenchauffeur vraagt gemiddeld 28 Euro per uur
 • Een verpleegkundige heeft een uurtarief van 29 Euro per uur
 • Journalisten zijn wat duurder en vragen 65,- per uur
 • Iemand uit de ICT die consultant is kost per uur 85 Euro
 • Een interim-manager vraagt gemiddeld € 110,- per uur
 • Een advocaat heeft een flink uurloon van 250 Euro per uur

Bekijk naast het gemiddeld uurloon ZZP ook eens: