Gemiddelde stagevergoeding

Wanneer je student bent in Nederland kom je er vast en zeker mee in aanraking, stage. Meestal heb je dan recht op een stagevergoeding of onkostenvergoeding. Er zijn bedrijven die alleen een onkostenvergoeding geven, dit is een vergoeding voor de reiskosten of je krijgt een woonruimte aangeboden. Maar de meeste bedrijven waar je stage kunt lopen krijg je stagevergoeding. Het dus heel normaal om te vragen of en hoeveel vergoeding je krijgt. Wij hebben gekeken wat de gemiddelde stagevergoeding in Nederland is.

Gemiddelde stagevergoeding

Hoeveel stagevergoeding gemiddeld per opleidingsniveau

De gemiddelde stagevergoeding word voor een groot deel bepaald door je opleidingsniveau. In sommige gevallen, krijg je je meer als je echt  volledige mee kunt draaien in het bedrijf, dan is je vergoeding ook hoger. Meestal betekend een hogere opleiding, een hogere gemiddelde stagevergoeding. We hebben de gemiddelde stagevergoeding van het cbs.nl. Bekijk naar de gemiddeld stagevergoeding ook eens het gemiddeld uurloon in Nederland.

Is een stagevergoeding verplicht?

Het antwoord is nee, een bedrijf hoeft jou niet een stagevergoeding te geven. Het is wel gebruikelijk dat je stagevergoeding of een onkostenvergoeding krijgt.

Gemiddelde stagevergoeding VMBO

Op een VMBO opleiding is gemiddelde stagevergoeding meestal alleen een reis- en/of onkosten vergoeding. Zelden betalen de werkgevers hier wel een stagevergoeding.

Gemiddelde stagevergoeding MBO

Wij hebben voor jou onderzocht wat de gemiddelde stagevergoeding voor een mbo student is. Wanneer je als MBO student op stage gaat is je stagevergoeding gemiddeld rond de €130,- bruto per maand.

Gemiddelde stagevergoeding HBO

Gemiddelden heeft voor jou gekeken wat de gemiddelde stagevergoeding voor een hbo student is. Wanneer je als HBO student op stage gaat is je stagevergoeding gemiddeld tussen €200,- en €350,- bruto per maand.

Gemiddelde stagevergoeding WO

Gemiddelden heeft gekeken wat de gemiddelde stagevergoeding voor een wo student is. Wanneer je als WO student op stage gaat is je vergoeding gemiddeld tussen de €275,- en €450,- bruto per maand.

Hoogte van je stagevergoeding

Wat de gemiddelde vergoeding is word bepaald door een aantal factoren:

 • Je opleidingsniveau
  Hoe hoger je bent opleiding, hoe meer het meer stagevergoeding je krijgt.
 • Je opleidingsrichting
  Als er meer vraag naar stagiaires met een bepaalde opleiding of specialisatie, des te hoe hoger de gemiddelde vergoeding je zult krijgen.
 • Soort stage
  Er zit een verschil in stage. Doe je meeloopstage of draai je mee in het bedrijf of doe je een onderzoek voor een bedrijf.
 • Lengte van de stage
  Des te langer de stage duurt, hoe hoger de gemiddelde stagevergoeding.
 • Je leeftijd
  Naarmate je ouder word krijg je ook een hogere gemiddelde stagevergoeding.

Stageovereenkomst

Waneer je op stage gaat is het gebruikelijk dat je een stageovereenkomst tekent. Maar wat is dat precies en wat staat er in een stageovereenkomst?

 • Je naam, adres en andere gegevens.
 • Je stageplan, wat ga je doen tijdens je stage.
 • Hoelang de stage zal gaan duren.
 • Welke functie je binnen het bedrijf krijgt.
 • Wie je stagebegeleider is. Bij je stagebegeleider kun je terecht voor vragen of als er problemen zijn.
 • Je stageleraar, dit is een leraar van je opleiding die jou begeleid en beoordeeld en met wie je tussentijdse gesprekken hebt.
 • Wat krijg je voor je stage, welke vergoeding of onkosten. Het bedrag wat je krijgt is in je stageoverkomst opgenomen.
 • Ziekte, wat gebeurd met je dagen wanneer je ziek bent. Haal je die in of niet?
 • Vakantiedagen, hoeveel vrije dagen je tijdens je stage hebt.
 • Geheimhoudingsplicht, je mag geen bedrijfsgevoelige informatie verspreiden.