Wat is de gemiddelde leeftijd waarop kinderen een mobiele telefoon krijgen?
De gemiddelde leeftijd waarop kinderen een mobiele telefoon krijgen, blijft afnemen. Wereldwijd is er een soortgelijk patroon te zien. Volgens een onderzoek van Common Sense Media uit 2019 krijgen kinderen tussen de 8 en 12 jaar steeds vaker een eigen mobiele telefoon. In de VS hadden 72% van de kinderen tussen de 8 en 12 jaar een eigen telefoon in 2019, ten opzichte van 45% in 2011. Ook in andere delen van de wereld, zoals Azië en Latijns-Amerika, wordt steeds jonger begonnen met het geven van een mobiele telefoon aan kinderen.
Gemiddelde leeftijd Nederland en België
De gemiddelde leeftijd waarop kinderen in Nederland en België een mobiele telefoon krijgen, blijft afnemen. Volgens een onderzoek van het Nederlandse mediabureau Sanoma uit 2020, krijgen kinderen in Nederland gemiddeld op 10-jarige leeftijd hun eerste telefoon. In België is de gemiddelde leeftijd volgens een onderzoek van Kind en Gezin, 11 jaar. Dit is een afname ten opzichte van een aantal jaren geleden, toen kinderen vaak pas op hun twaalfde of dertiende een eigen mobiele telefoon kregen.
Hoe pak het aan met een mobiele telefoon met je kind?
De redenen waarom ouders hun kinderen steeds jonger een mobiele telefoon geven, zijn divers. Veel ouders geven hun kind een mobiele telefoon voor de veiligheid, zodat ze altijd bereikbaar zijn of in noodgevallen kunnen bellen. Andere ouders geven hun kind een mobiele telefoon om in contact te blijven, bijvoorbeeld wanneer het kind naar school gaat of naar buitenschoolse activiteiten gaat. Sommige ouders geven hun kind een mobiele telefoon omdat iedereen er een heeft en ze niet willen dat hun kind zich uitgesloten voelt.
Hoewel er goede redenen zijn om je kind een mobiele telefoon te geven, is het belangrijk om de verantwoordelijkheid van het gebruik van de telefoon aan je kind te leren. Hier zijn enkele tips voor ouders om om te gaan met je kind en een telefoon:
- Stel duidelijke regels op voor het gebruik van de telefoon, zoals tijden waarop de telefoon uit moet of beperkingen voor sociale media. Dit helpt je kind om een gezonde balans te vinden tussen telefoongebruik en andere activiteiten.
- Leer je kind hoe ze online veiligheid en privacy kunnen beschermen. Dit helpt je kind om veilig te navigeren op het internet en om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van cyberpesten of identiteitsdiefstal.
- Praat met je kind over de mogelijke negatieve effecten van overmatig telefoongebruik, zoals slecht slapen of minder sociaal contact. Dit helpt je kind om zich bewust te zijn van de risico’s van overmatig telefoongebruik en om gezonde keuzes te maken.
- Stimuleer andere activiteiten dan telefoongebruik, zoals sporten of hobby’s. Dit helpt je kind om een gezonde levensstijl te ontwikkelen en om zich te concentreren op andere belangrijke aspecten van hun leven.