Gemiddelde leeftijd kat

Katten zijn in Nederland een onderdeel van het gezin en een belangrijk huisdier. Katten kunnen gezelschap bieden of troost. Wanneer je een kat hebt wil je die natuurlijk zo lang mogelijk bij je houden, maar hoe oud word een kat gemiddeld en wat is de gemiddelde leeftijd van een kat? De gemiddelde leeftijd kat hebben wij voor jou uitgezocht.

Hoe oud een kat gemiddeld wordt?

Gemiddeld worden katten veel ouder dan honden. Gemiddeld worden katten rond de 14 a 16 jaar oud. Raskatten worden gemiddeld slechts 10 tot 13 jaar oud.

De oudste kat in Nederland

Katten kunnen een hoge leeftijd kunnen bereiken. In Nederland is ooit een kat geweest die 28 jaar oud is geworden. Wanneer je dit vergelijk met mensen jaren is dit rond de 120 jaar oud. Deze 28 jaar oud is de oudste gedocumenteerde kat, dus het kan zijn dat er katten zijn die ouder zijn geworden. Bij raskatten word de geboortedatum precies vastgelegd. Meestal worden raskatten een stuk minder oud dan gewone katten.

De oudste kat in de wereld

De oudeste kat was ooit 34 jaar oud geworden. Deze kat werd ma Ma genoemd en woont in Drewsteignton in Engeland. Een dierenarts heeft de kat uiteindelijk in laten slapen op 5 november 1957. Op dat moment was de kat 34 jaar oud en heeft ma de gemiddelde leeftijd kat flink omhoog gehaald.

Gemiddeld leeftijd binnenkat en buitenkat

De gemiddelde leeftijd van binnenkatten en buitenkatten is vrijwel hetzelfde. Binnenkatten lopen niet het risico van auto-ongelukken en andere gevaren van buiten leven. Binnenkatten hebben in tegenstelling tot buitenkatten veel weer vaker aan zwaarlijvigheid en stress.

De gemiddelde leeftijd van katten in de wereld

In Nederland word een kat als een huisdier maar ook lid van het gezin beschouwd. Daarom hebben katten vaak goede gezondheidszorg in Nederland. De meeste katten krijgen in Nederland operaties of medicijnen bij ziekte. De gemiddelde leeftijd van katten in de wereld is meestal een stuk lager omdat ze daar niet deze goede zorg krijgen zoals katten dat in Nederland wel krijgen.

De gemiddelde leeftijd van de kat

In het leven van een kat is 1 jaar gelijk aan 7 mensen jaren. Er bestaan twijfels over deze schaal en er is een nieuwe en verbeterde methode of schaal om de leeftijd van een kat te bereken. Wij hebben de gemiddelde leeftijd van een kat vergeleken met die van een mens.

Ziektes van een kat

Wanneer een kat ouder word neemt de kans op infectieziektes toe. Voor doordat afweerstelsel minder actief is en dat bij oudere katten het extra belangrijk is dat ze vaccinaties nodig hebben.
Waneer een kat minder goed kan eten zijn gebitsproblemen normaal. Gebitsproblemen bij een kat zijn tandsteen, tandvleesontsteking en slechte kiezen.
Er zijn oudere katten die doof worden en dit is niet te behandelen. Helaas zijn er nog niet gehoorapparaten voor katten op de markt die betaalbaar zijn.
Als katten ouder worden kunnen ze steeds minder goed zien. Net als bij mensen is staar ook een groot probleem bij katten. Sommige katten worden zelfs blind door netvlies aandoeningen en dit komt door een verhoogde bloeddruk.

Een verhoogde bloeddruk komt bij oudere katten regelmatig voor. Deze hoge bloedruk bij katten zorg voor de functie van verschillende organen bijvoorbeeld de schildklier, nieren en het hart van een kat.

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd kat ook eens: