Het gemiddeld aantal vakantiedagen dat we hebben in Nederland

We hebben in Nederlander wettelijke vastgelegd niet veel vakantiedagen wanneer je het vergelijkt met andere landen in vooral West Europa. Maar hebben we echt zo weinig gemiddeld aantal vakantiedagen in Nederland? Wanneer je kijkt naar de 8 feestdagen en 20 wettelijk vakantiedagen dan hebben we Nederland het minst gemiddeld aantal vakantiedagen. Wil je zoveel mogelijk vakantiedagen, dan moet je in Finland zijn. De Finnen hebben namelijk het hoogste aantal vrije dagen per jaar.

Het gemiddeld aantal vakantiedagen per jaar in Nederland

We hebben in Nederland een laag gemiddeld aantal vakantiedagen wanneer het vergelijk met West Europa. Het aantal vrijdagen is voor veel mensen een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Vaak ligt het aantal vakantiedagen vastgelegd in de CAO, maar soms kun je hierover onderhandelen. Het gemiddeld aantal vakantiedagen per jaar in Nederland is 25,6 dagen. Wil je veel vakantie dagen in 2015 dan moet je in Frankrijk of Italië zijn. Dan is het gemiddeld aantal werkweken laagste van Europa.

Wat is het wettelijk vastgelegd aantal vakantiedagen?

We hebben in Nederland wettelijk een minimum aantal vakantiedagen. Op het minmaal aantal vakantiedagen heeft iedereen recht. Je kunt zelf je minimaal aantal vakantiedage berekenen door 4x het aantal dagen dat je per week werkt te doen. Stel dat je werkt part-time en 4 dagen in de week. Je hebt dan recht op 4 x 4 = 16 vakantiedagen per jaar.

Met welk werk of branche heb je gemiddeld de meeste vakantiedagen?

Wil je veel vakantie naast je baan, dan is een baan in het onderwijs wellicht iets voor jouw. Je hebt in het onderwijs namelijk het gemiddeld het meeste vakantiedagen per jaar. Als je in het onderwijs werkt heb je wel 60 vakantiedagen per jaar! Dit is meer dan 2x zoveel als het landelijke gemiddelde. Een ambtenaren is een goede tweede in Nederland met gemiddeld 33 vakantiedagen per jaar.

Met welk werk of branche heb je gemiddeld het minste vakantiedagen?

Werken in de horeca is zwaar en het is ook nog een het beroep met het minste gemiddeld aantal vakantiedagen. Een werknemer uit de horeca heeft gemiddeld maar 21 vakantiedagen per jaar. Iemand in het onderwijs heeft dus bijna 3x zoveel vakantiedagen.

Is het mogelijk dat een werkgever afwijkt van de vakantiedagen?

Het is mogelijk dat je werkgever zelf bepaald wat het aantal vakantiedagen is dat hij geeft. Bij sommige bedrijven kun je zo maar 25 vakantiedagen krijgen en bij een ander bedrijf 23. Je mag als werkgever nooit onder het wettelijk minimum aantal vakantiedagen gaan zitten.

Hoe zit het met het gemiddeld aantal vakantiedagen in andere landen?

In Nederland hebben we wettelijk gezien gemiddeld minder vakantiedagen dan in de rest van Europa. We hebben voor jou het  gemiddeld aantal vakantiedagen per land uit Europa op een rijtje gezet.

Het gemiddeld aantal vakantiedagen per land

Hieronder staan per land het aantal vakantiedagen dat iemand heeft in het betreffende land. Wil je weten wat het gemiddeld aantal werkdagen per land is?

  • Noorwegen – 25
  • Frankrijk – 25
  • Finland – 24
  • Zweden -24
  • Oostenrijk – 25
  • Nederland – 25,6
  • Italië – 28
  • België – 28,6
  • Duitsland – 30
  • Denemarken – 30

Gemiddeld aantal vakantiedagen Amerika

Het aantal vakantiedagen in Amerika is 15 dagen per jaar. Dit het minste aantal dagen vrij van alle landen per wereld.

Check naast het gemiddeld aantal vakantiedagen in Nederland ook: