gemiddeld verbruik lamp, gloeilamp, spaarlamp en ledlamp

Wat is het gemiddeld verbruik van een lamp, gloeilamp, spaarlamp en ledlamp? Wij hebben voor jou uitgezocht wat het verbruik en de prijs zijn van gloeilampen, spaarlampen, ledlampen, spaarlampen, led-tl, ledverlichting en gloeilampen. Check snel het gemiddeld verbruik lamp.

Gemiddeld verbruik lamp, dan bedoelen we gloeilamp, spaarlamp en ledlamp.

Wij hebben het gemiddeld verbruik van gloeilampen, spaarlampen en ledlampen voor jou uitgezocht. Per Watt hebben we het gemiddeld verbruik lamp ingedeeld. Naast lampen zijn er nog meer apparaten die veel energie verbruiken. Check ook eens het gemiddeld verbruik mechanische ventilatie en ontdek wat je kunt besparen op je verbruik.

Gemiddeld verbruik gloeilamp, spaarlamp of ledlamp van 60 Watt

Een normale gloeilamp van 60 Watt verbruikt per uur 60 Watt. Er is een groot verlies bij het omzetten van elektriciteit naar licht. Bij een gloeilamp er word maar 5% echt omgezet naar licht, de overige 95% word omgezet in warmte. Bij een spaarlamp word 20% van de energie verbruikt ten opzichte van een gloeilamp ongeveer 12 Watt. Ledlampen zijn de meest energiezuinige oplossing ledlampen vebruiken gemiddeld tussen de 6 en 14 Watt. Een gloeilamp van 40 watt, staat gelijk aan een ledlamp van 6 Watt of een spaarlamp van 8 Watt .

Kosten ledlamp ten opzichte van normale verlichting

Voor een een gloeilamp van 60 Watt betaal je gemiddeld rond de 2 euro en een spaarlamp van 12 watt betaal je gemiddeld 3,75 euro. Voor een een ledlamp van 8 watt  ben je gemiddeld 20 euro kwijt. Vroeger waren er geen dimbare ledlampen die zijn er nu wel Ledjes erg zuinig zijn simpel om te produceren en de prijs van een ledlamp zal de komende jaren verder gaan dalen.

Levensduur gloeilamp en de levensduur van een spaarlamp en de  levensduur van een ledlamp

Bij een gloeilamp is de levensduur gemiddeld rond de 1.000 tot 1.500 branduren. Dit betekent dat een gloeilamp rond de 300 avonden van 4 uur mee gaat, dit is ongeveer een jaar.
De levensduur van een spaarlamp is alweer een stuk groter. Een spaarlamp brand gemiddeld 8.000 tot 10.000 uren. Dit betekent dat een spaarlamp 6 tot 8 keer langer mee gaat dan een gloeilamp. De levensduur van een ledlamp is nog weer groter dan een spaarlamp. Een ledlamp brand gemiddeld 35.000 tot 50.000 branduren. Je kunt dus stellen dat een ledlamp veel zuiniger is en 25 – 50 keer langer mee gaat dan een normale gloeilamp.

Wat zijn de kosten over 10 jaar voor een spaarlamp, gloeilamp, en een ledlamp

Waneer je naar de prijs kijkt en deze vergelijk met de levensduur van een lamp kun je goed vergelijken wat een lamp netto kost.  
Een gloeilamp heb je voor gemiddeld 2 euro en gaat gemiddeld 1 jaar mee.  Dit betekent dat je in 10 jaar, 10 gloeilampen moet kopen dit is 20 euro.
Voor een spaarlamp betaal je gemiddeld 4 euro en gaat een stuk langer mee. Dit betekend dat je in 10 jaar tijd,  2 spaarlampen zou moeten kopen voor in totaal 8 euro.
Een ledlamp gaat langer dan 10 jaar mee, gemiddeld zelfs 25 jaar. Je hoeft dus maar 1 keer een ledlamp te kopen voor gemiddeld 20 euro. Ga je kijken naar een langere periode, bijvoorbeeld 20 jaar dan word de ledlamp pas echt een stuk goedkoper kwa aanschafsprijs.

Wat zijn de stroomkosten van een lamp per jaar?

Hieronder staat het gemiddeld verbruik lamp per type lamp.

  • Een gloeilamp van 60watt verbruikt ongeveer 17,4 euro per jaar aan stroom
  • Een spaarlamp van 60watt van 12 watt verbruikt 3,56 euro per jaar
  • Een ledlamp van 60watt van 8 watt verbruikt 2,30 euro per jaar

 

Om een goed totaal vergelijk te maken voor de prijs kun hebben we gekeken naar een periode van 20 jaar:

Voor een gloeilamp betaal je aan verbruik en aanschafprijs over 20 jaar gemiddeld 400 euro

Voor een Spaarlamp betaal je aan verbruik en aanschafprijs over 20 jaar gemiddeld 86 euro

Voor een ledlamp betaal je aan verbruik en aanschafprijs over 20 jaar gemiddeld 66 euro

LED-TL ten opzichte van TL-buis

Het gemiddeld verbruik lamp is bij een standaard TL-buis van 1,5 meter verbruikt ongeveer 65 Watt een LED-TL buis verbruikt gemiddeld 22 Watt.
Een TL-Buis gaat gemiddeld 8000 uur en een LED-TL buis gaat gemiddeld 50.000 uur mee. Voor TL-balk van 1,5m betaal je gemiddeld ronde de 3 en 9 euro. Een Led-TL-balk van 1,5 meter kost gemiddeld ronde de 50 en 120 euro.