Het gemiddeld verbruik van een vrachtauto

Het gemiddeld verbruik van een vrachtauto hangt sterk af van de lading die de vrachtauto vervoerd. Het brandstof verbruik van een vrachtwagen word ook sterk bepaald door het gebied. Rijdt je de in de stad dan is het verbruik een stuk hoger dan wanneer je meer lange afstanden rijdt. Wij hebben het gemiddeld verbruik vrachtauto voor jou uitgezocht.

Wat is het gemiddeld verbruik vrachtauto?

Het gemiddelde brandstof verbruik van een vrachtwagen is ongeveer 1 liter op 3km a 3.5km. Dit betekend ongeveer rond de 28 een 33 liter per 100 km. Het blijft natuurlijk lastig te bepalen wat het gemiddelde verbruik van een vrachtwagen is door het werk wat je doet en de route. In Nederland is het brandstofverbruik van een vrachtwagen een stuk lager dan wanneer je met lading in de bergen gaat rijden. Bekijk naast het gemiddeld verbruik vrachtauto ook eens het gemiddeld verbruik auto.

Welke verbrandingsmotor hebben vrachtwagens gemiddeld het vaakst

Vrachtwagens hebben verbrandingsmotoren om vooruit te komen. Kleine vrachtwagens hebben soms benzine of dieselmotoren. Wanneer je grote en zware  vrachtwagens hebt deze rijden vrijwel altijd op diesel en soms gemengd met biodiesel. Dieselmotoren zijn gemiddeld verbruik vrachtauto een stuk lager. Vrachtwagens hebben net zoals personenauto’s vervuiling. Je hebt steden steden en dorpen waar je milieuzones hebt die zijn ingesteld waar vrachtwagens niet mogen kopen.

Gemiddeld verbruik vrachtauto en uitstoot steeds lager

Het gemiddeld dieselverbruik van een vrachtauto kan fors afnemen als er meer besparende regeleen worden genomen. Om het gemiddeld verbruik vrachtauto kan verlaag worden door het gebruik van banden met een lage rolweerstand. Hierdoor kan een vrachtwagen zuiniger te rijden. De brandstofbesparing die kan worden gehaald is gemiddeld 10%. Naast de verlaging van brandstofverbruik voor de vrachtwagen is de CO2 uitstoot ook een stuk lager en is het beter voor het milieu. Maar met name de mindere brandstofkosten zijn interessant  voor de transportsector. Uit onderzoek blijkt dat 1% minder brandstofverbruik van een vrachtwagen gemiddeld een besparing van 500 euro per vrachtwagen per jaar oplevert.