Gemiddeld weer Turkije

Het gemiddeld weer Turkije is lastig te zeggen omdat in Turkije verschillende klimaatzones zijn. Het gemiddeld weer in Turkije is dus moeilijk om het veel heel Turkije te bepalen. We hebben gekozen om het gemiddeld weer van Turkse Riviéra te laten zien. We hebben gekeken naar de langjarige klimaatgegevens voor gemiddelde in Turkije voor de kustgebieden. Dan hebben we het over de Egeïsche kust en de Golf van Antalya. Aan deze kusten liggen de populaire Turkse badplaatsen wat daar de gemiddelde temperatuur Turkije is.

Wat is het gemiddeld weer Turkije

Als je denkt aan het gemiddeld weer Turkije denk je aan zon, zee en strand maar dan hebben we het over de zomermaanden. In de winter sneeuwt en vriest het ook in Turkije. Omdat Turkije berggebieden heeft kan het in de berg met lage temperaturen flinke sneeuwval vallen. Je kunt in Turkije dus ook skiën en op wintersport vakantie in Turkije. De bergen vind je het oosten van Turkije. In steden als Istanbul kan komt het niet vaak voor en in de hoofdstuk Ankara valt er wel  elke winter sneeuw in Turkije. Maar aan de Middellandse Zeekusten is kans erg klein op sneeuw.

Hoeveel neerslag valt er gemiddeld in Turkije?

Als we het hebben over het gemiddeld weer in Turkije en de gemiddelde neerslag in Turkije valt het meest in de wintermaanden. In badplaatsen van zoals Belek, Antalya, Side, Bodrum en Antaly valt er van november tot en met maart veel neerslag in Turkije. Het is goed om te weten waneer op vakantie gaat in Turkije. Wanneer je lekker in je all inclusive hotel in zit wil je natuurlij geen regen.  Gemiddeld valt er per jaar 2000 millimeter regen in Turkije.

Kijken we naar de Anatolische hoogvlaktes in de bergketens daar is een steppeklimaat. Hier is het een stuk droger dan de in rest van Turkije. Hier valt per jaar maar gemiddeld 300 mm tot 450 millimeter neerslag en de luchtvochtigheid is wat lager dan in de meeste delen van Turkije. In het oosten en zuidoosten van Turkije valt jaarlijks ongeveer 1200 mm tot 1600 mm neerslag.Dit zijn de meeste natte plekken van Turkije. In de kustgebieden valt gemiddeld ongeveer 600 tot 800 mm per jaar.

In de zomer kan het in Turkije erg warm worden soms echte hitte. Vaak zijn wij berichten uit Turkije waar ze het hebben over hittegolven met gemiddelde temperaturen van 40 graden en meer. De heetste plek of streek van Turkije is in het oosten langs de kust van de Middellandse Zee. In steden als Mersin en Adana kan het erg warm worden. In  juli en augustus word het in steden als Mersin en Adana gemiddeld 34 graden.
In de meest populaire kust Alanya en de Egeïsche Zee is het ook zeer heet te noemen in de zomer. Het kom niet vaak voor dat de maximum temperaturen niet hoger dan de 30 graden is. Ook nachts en s’avonds blijft het lang warm en zwoel het is ook aan te raden Airco te nemen in je hotel. Wanneer we het hebben over het voorjaar en het late najaar in Turkije dan koelt het wel af en heb je een jas of trui nodig als je buiten zit, maar het gemiddeld weer Turkije is eigenlijk altijd goed.

Wil je iets minder warm dan kun je het beste naar kustplaatsen bij de Zwarte Zee gaan. De gemiddeld temperatuur is hier tussen de 25 tot 30 graden in de zomer. En ook iets dan de kust van de Middellandse Zee. Ga je naar de Zwarte Zee hou dan rekening mee houden dat het zon hier minder lang goed is. van juni tot half september. De zwarte zee haalt het gemiddeld weer Turkije althans de temperatuur wel iets omlaag anders zou de gemiddelde temperatuur nog iets hoger zijn.

Het gemiddeld weer Turkije verdelen in 3 verschillende klimaatzones

  • Langs de kust
    Hier heb je een Zeeklimaat met milde winters en warme zomers
  • Centraal Turkije
    In centraal Turkije vind je een gematigd landklimaat met koude winters en hete zomers
  • Oostelijke deel
    In het oostelijk deel is het een Steppeklimaat met koele winters en warme zomers

Wat is de gemiddelde temperatuur Turkije?

gemiddelde maximum
temperatuur
gemiddelde minimum temperatuur gemiddeld aantal uren zon
per dag
dagen neerslag per maand gemiddeld aantal mm neerslag per maand gemiddelde zee temperatuur
januari 14 6 5 13 veel neerslag 17
februari 14 7 6 10 veel neerslag 16
maart 17 8 7 9 redelijk veel neerslag 16
april 21 10 9 7 17
mei 25 14 10 5 19
juni 30 18 13 3 23
juli 34 21 13 2 24
augustus 33 21 13 2 25
september 30 18 11 3 24
oktober 25 15 8 6 23
november 19 10 6 8 20
december 15 7 5 12 17

Bekijk naast het gemiddeld weer Turkije ook eens: