Gemiddeld netto salaris

Wat is het gemiddeld netto salaris precies? Het gemiddeld netto salaris is het geld dat je overhoud na de aftrek van de premies zoals zorg toeslag, pensioen en belasting. Het bedrag wat je door je werkgever in je handje of op je bankrekening gestort krijgt is het netto salaris.

Gemiddeld netto salaris in Nederland

Elk jaar wordt door het CPB (Centraal Plan Bureau) het gemiddeld salaris in Nederland berekend. Het gemiddeld netto salaris in Nederland is op dit moment € 22.500,- per jaar. Dat is inclusief vakantiegeld. Per maand komt dat neer op € 1.800,- per maand.

Het gemiddelde bruto salaris per leeftijd: wat kun je verwachten op elke leeftijd?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan of je salarisonderhandelingen voert, is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten in termen van salaris op basis van je leeftijd. Het gemiddelde salaris per leeftijd in Nederland en onderzoeken wat de belangrijkste factoren zijn die van invloed zijn op je salaris.

Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het gemiddelde bruto jaarsalaris voor een werknemer in Nederland ongeveer €37.000. Dit gemiddelde salaris kan echter sterk variëren op basis van leeftijd en andere factoren zoals opleiding en werkervaring. Hieronder vind je een overzicht van het gemiddelde salaris per leeftijd in Nederland:

 • Leeftijd 20-24 jaar: gemiddeld salaris van €24.000 per jaar
 • Leeftijd 25-29 jaar: gemiddeld salaris van €30.000 per jaar
 • Leeftijd 30-34 jaar: gemiddeld salaris van €37.000 per jaar
 • Leeftijd 35-39 jaar: gemiddeld salaris van €42.000 per jaar
 • Leeftijd 40-44 jaar: gemiddeld salaris van €45.000 per jaar
 • Leeftijd 45-49 jaar: gemiddeld salaris van €48.000 per jaar
 • Leeftijd 50-54 jaar: gemiddeld salaris van €49.000 per jaar
 • Leeftijd 55-59 jaar: gemiddeld salaris van €49.000 per jaar
 • Leeftijd 60-64 jaar: gemiddeld salaris van €48.000 per jaar
 • Leeftijd 65-69 jaar: gemiddeld salaris van €41.000 per jaar

Het gemiddeld bruto salaris in Nederland

Het gemiddeld bruto salaris in Nederland is ongeveer 38.000 euro per jaar. Aan premies betalen we in per werknemer Nederland gemiddeld €13.500.

Het gemiddeld netto salaris stijgt

Het gemiddeld netto salaris stijgt vrijwel elk jaar. Het gemiddeld netto salaris was 10 jaar geleden bijna € 19.000,- per jaar. Dit betekend dat het het salaris bijna € 2.000 euro is gestegen.

Factoren die van invloed zijn op het salaris

Het salaris dat je verdient, is niet alleen afhankelijk van je leeftijd, maar ook van andere factoren zoals:

 • Opleidingsniveau: Hoe hoger je opleidingsniveau, hoe hoger je salaris meestal zal zijn.
 • Werkervaring: Hoe meer ervaring je hebt in een bepaalde functie of sector, hoe hoger je salaris meestal zal zijn.
 • Type functie: Het type functie dat je hebt, kan van invloed zijn op je salaris. Sommige functies betalen over het algemeen beter dan andere.
 • Regio: Het salaris kan variëren afhankelijk van de regio waarin je werkt. Bijvoorbeeld, in de randstad zijn salarissen meestal hoger dan in andere delen van het land.

Het hoogste salaris in Nederland

Het hoogste gemiddelde salaris in Nederland is niet goed uit te vinden. Veel bedrijven geven geen cijfers over hun medewerkers wat ze verdienen. Een beursgenoteerd bedrijf is wel verplicht om salaris cijfers bekend te maken. De CEO van Shell verdiende van de alle Nederlandse bedrijven het meeste netto salaris. Deze CEO van shell krijgt elk jaar 10 miljoen euro bruto per jaar op zijn rekening en dan zijn de bonussen nog niet meegenomen.

Het gemiddeld bruto salaris in België

Het gemiddeld bruto salaris in België is ongeveer 34.000 euro per jaar. Aan premies betalen we in per werknemer België gemiddeld €13.500.

Bekijk naast het gemiddeld netto salaris ook eens: