Gemiddelde kosten van een uitvaart

Een uitvaart wil je liever niet teveel over nadenken. Maar toch is het belangrijk om te weten wat het kost voor jou of voor je nabestaanden. Ben je goed verzekerd voor jou uitvaart. Of moet je een hogere verzekering nemen.

Gemiddelde kosten uitvaart in Nederland

Hier kun je de gemiddelde kosten van een uitvaart bekijken. Er zijn verschillen in de gemiddelde kosten van een uitvaart, je hebt bijvoorbeeld een crematie of een begrafenis. Gemiddeld gezien zijn de kosten voor een begrafenis net wat duurder. Voor een begrafenis betaal je gemiddelde 6.500 en voor crematie gemiddeld 6.000. Bij deze kosten hebben we alleen gekeken naar de uitvaart. Dus kosten voor een steen of de huur van het graf zijn niet meegenomen.

Gemiddelde kosten uitvaart

Waaruit bestaan kosten van een uitvaart

Je kunt zelf kiezen hoe jou uitvaart eruit ziet. Maar gemiddeld genomen zijn de grootste kostenposten voor een uitvaart:

 • Uitvaartverzorger begrafenis/crematie € 1500
 • Advertentie in regionaal dagblad € 500
 • rouwkaarten 100 stuks  (exclusief verzenden) € 250
 • Overledene overbrengen naar rouwcentrum of huis € 200
 • Een Kist € 1000
 • Opbaren in het uitvaartcentrum met condoleantiebezoek € 500
 • Vervoer overledene naar laatste rustplaats per rouwauto ook wel staatsievervoer genoemd € 200
 • Bloemstukken voor op de kist € 120
 • De begraafkosten van een begraafplaats of het gebruik van een crematorium € 1000
 • Koffie voor 100 personen met cake € 355
 • Bedank kaarten 100 stuks (exclusief verzenden) € 260

Wat kost een crematie gemiddeld? Is Cremeren is goedkoper dan begraven?

Bij een uitvaart heb je de keus tussen een crematie en een begrafenis. Het meest gekozen word een crematie. Uit onderzoek van Landelijke Vereniging van Crematoria blijkt 57% in 2011 kies voor cremeren. Als u uw nabestaanden niet met teveel kosten wil opzadelen dan is cremeren de beste keus.

Het verschil in de kosten van een begrafenis of crematie zijn niet zo groot. Maar als je kijkt naar de lange termijn wel. Bij begraven heb je grafkosten van ongeveer 1900 euro en een grafsteen rond de 2000 euro die een tijdje na de uitvaart geplaatst word. Bij cremeren heb je alleen een urn en evt plaatsing in een muur. Deze kosten zijn niet direct opgenomen in de uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Je kunt flink besparen op de gemiddelde kosten van je uitvaartverzekering door goed te vergelijken. Zo krijg je de laagste premie en de beste voorwaarden voor je uitvaart.

Besparen op je uitvaart

Wil je dat je uitvaart niet een fortuin kost en je naasten niet met teveel kosten laten zitten. Een uitvaart kun je duur maken als je zelf wil en kan betaalbaar zijn. Wij hebben tips gevonden om te besparen op je uitvaart 8 tips om je een uitvaart betaalbaar te houden.

Bekijk naast de gemiddelde kosten uitvaart ook eens: