Gemiddelde premie zorgverzekering

Elke Nederlander moet als hij volwassen is zich verplicht verzekeren voor zijn ziektekosten. Voor je zorgverzekering betaalt je premie. De premie die je betaald voor je zorgverzekering kan erg verschilllen per verzekeraar. De gemiddelde premie zorgverzekering ligt tussen de 97 euro en 104 euro per maand. Dan hebben we het over een zorgverzekering met een polis zonder verhoogd eigen risico.

De gemiddelde premie voor een zorgverzekering in Nederland varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gezinssituatie en verzekeringspakket. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) betaalden Nederlanders in 2021 gemiddeld €120 per maand aan zorgverzekeringspremie.

Er zijn echter verschillende manieren waarop je kunt besparen op je zorgverzekering. Hieronder vind je een lijst met tips:

  1. Vergelijk verzekeraars: Er zijn veel verschillende verzekeraars op de Nederlandse markt, dus het is belangrijk om verzekeraars met elkaar te vergelijken om te zien welke het beste bij jouw situatie past.
  2. Kies een lager eigen risico: Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt voordat je verzekeringsdekking ingaat. Als je kiest voor een lager eigen risico, betaal je meer premie, maar je hoeft minder zelf te betalen bij medische kosten.
  3. Kijk naar verzekeringspakketten: Er zijn verschillende verzekeringspakketten beschikbaar, zoals basisverzekering, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. Kijk welke verzekeringen je echt nodig hebt en kies voor een pakket dat daarop aansluit.
  4. Vermijd dubbele verzekeringen: Sommige mensen hebben een aanvullende verzekering via hun werkgever, terwijl ze zich ook privé verzekeren. Dit leidt vaak tot dubbele verzekeringen en dus onnodige kosten.
  5. Maak gebruik van collectieve verzekeringen: Sommige organisaties bieden collectieve verzekeringen aan voor hun leden, zoals vakbonden en werkgevers. Dit kan vaak voordeliger zijn dan een individuele verzekering.
  6. Wees transparant over je gezondheid: Als je op de hoogte bent van je gezondheidssituatie, kun je een verzekeraar kiezen die hier het beste op aansluit. Bovendien kun je zo voorkomen dat je verzekeringspremie onnodig hoog is.

Stijgt of daalt de premie van een zorgverzekering?

De gemiddelde zorgpremie in Nederland fluctueert van jaar tot jaar. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de gemiddelde premie voor een zorgverzekering in Nederland in 2021 €120 per maand. Dit is een stijging ten opzichte van 2020 waar de gemiddelde premie €115 was per maand. Het is echter belangrijk om te weten dat de premie voor iedereen anders kan zijn, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gezinssituatie en verzekeringspakket. Het is daarom aan te raden om regelmatig de premies te vergelijken en te kijken of je kunt besparen op je verzekering.

Aanvullende verzekeringen

Elke verzekeraar moet elke persoon voor een basispakket accepteren. Ze mogen geen hogere premies vragen aan mensen die dikker,  ouder of ziek zijn. Wanneer je kiest voor een aanvullende verzekering kan het zijn dat er wel gezondheidsvoorwaarden worden gesteld. Dit betekend dat je een verklaring moet invullen of een keuring moet ondergaan, om de aanvullende zorgverzekering ook daadwerkelijk te krijgen.

Je kunt je aanvullend verzekeren voor ziektekosten. De premie verschillen nogal per verzekeraar. De premie voor aanvullende verzekering is gemiddeld  tussen de  7 euro tot 57 euro per maand. Meestal zijn kinderen jonger dan 18 jaar gratis meeverzekerd bij een aanvullende verzekering.

Een van de meest voorkomende aanvullende verzekeringen zijn de tandartskosten. Hierbij krijg je een dekking en premie van een tandartsverzekering de minimale premie van een tandartsverzekering is gemiddeld  9  euro per maand.

Moeite om je zorgverzekering te betalen vraag dan zorgtoeslag aan

Niet iedereen kan de zorgverzekering makkelijk betalen. Om hiervoor is de zorgtoeslag. Dit is een uitkering die de kosten van de basisverzekering compenseerd. Je komt hiervoor in aanmerking als je huishouden een laag inkomen heeft. Je kunt de zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Check naast de gemiddelde premie zorgverzekering ook: