Normale hartslag in rust en bij inspanning.

Met de hartslag bedoelen we de pompbeweging van het hart. Een normale hartslag is het aantal slagen per minuut dat het hart maakt in rust.Ook word gesproken over een polsslag ook wel of pols genoemd. Met de pols kun je zelf gemakkelijk de hartslag meten. Bij een normale hartslag bedoelen we de samentrekkingen van de boezems en daarna de kamers van het hart.

Wat is een normale hartslag in rust?

Een normale hartslag bij een mens in rust ligt tussen de  60 en 80 slagen per minuut. Een een sporter die een topconditie heeft is zal de normale hartslag in rust een stuk lager 30 en de 40 slagen per minuut. Bij een normale hartslag houden we het gemiddelde van 70 slagen per minuut aan. Als we het hebben over de gemiddeld hartslag bij een kind dan is deze meestal hoger, dan bij een volwassene. Opmerkelijk is dat bij oudere personen de hartslag licht afneemt.

We hebben een formule die de maximaal te bereiken normale hartslag laat zien. Per per geslacht en de leeftijd hebben we onderscheid gemaakt in de normale hartslag. We kunnen de maximaal bereikbare hartslag berekenen met de onderstaande formules:

Mannen Vrouwen
Niet sporters 220 – leeftijd = maximale hartslag 226 – leeftijd = maximale hartslag
Topsporters 205 – helft van de leeftijd = maximale hartslag 205 – helft van de leeftijd = maximale hartslag

Bij het meten van je hartslag kun je alleen als een gemiddelde gebruiken. Want het kan in een groep mensen met dezelfde leeftijd nog erg variëren.

wat is een normale hartslag

Het meten van je hartslag

De hartslag van jezelf kun je gemakkelijk opmeten. Het meten van je hartslag in rust. Doe je door het aantal slagen te tellen aan de pols of in je nek, daarom noemt men het ook wel polsslag. Je gaat met 2 vingers een lichte druk op de slagader leggen. Nu tel je het aantal slagen gedurende 30 seconden en de uitkomst doe je keer 2.

Wanneer heb ik een onregelmatige hartslag

Je hebt een onregelmatige hartslag ook wel hartritmestoornis genoemd. Wanneer het normale ritme van het hart verstoord is. Meestal hebben gezonde mensen ook een lichte afwijking in het hartritme. Dit word als normaal gezien. Als je de hartslag wil meten doe het dan een paar keer op verschillende dagen. De hartslag word door een aantal factoren beïnvloed. Het aantal slagen kan afwijken door ziekte, spanningen, inspanning, de temperatuur en bij het drinken van koffie of Redbull.

Wanneer je hartslagmeting ver boven de 100 slagen is dan is het goed om je huisarts te raadplegen. Het geld ook wanneer je hartslag erg aanwezig is of niet regelmatig is. Of als je hartslag moeilijk gevonden kan worden. Sommige symptomen kunnen aangeven dat er een medisch probleem is.

Overslaan van een hartslag

Wanneer je een afwijking in je hartslag is het goed om het met je huisarts te bespreken. En misschien wel met een specialist in het ziekenhuis. Meestal is het niet meteen nodig om een afspraak te maken voor het overslaan van een hartslag. Dit is in de meeste gevallen volkomen onschuldig. Een gemiste hartslag heeft zelfs een een gezond persoon. Meestal word het gevolgd door een extra krachtige slag. Het komt vaker voor wanneer een persoon zicht heeft gespannen. Het overslaan van de hartslag kan komen door bepaalde angststoornissen of als je geneesmiddelen neemt die bijwerkingen hebben ervoor zorgen dat er zo nu en dan hartkloppingen optreden.

Snelle hartslag

Als je een te snelle hartslag hebt kan het zijn dat je een hartaandoening hebt die een te snelle hartslag veroorzaakt. Een te snelle hartslag kan komen door  bloedarmoede of een schildklier die overactief is. Heb je naast een niet regelmatige hartslag ook last hebt van kortademigheid? Dit kan een aanwijzing zijn voor boezemfibrilleren. Mensen die ouder dan 65 jaar zijn lopen extra risico en zullen hier vaker last van krijgen. Om je snelle hartslag te verlagen kun je met bètablokkers kan de frequentie van het hart weer verlagen.

Een lage hartslag

Een te lage hartslag ook wel Bradycardie genoemd kan bij een ongetraind persoon erop wijzen dat je natuurlijke pacemaker minder goed werkt. Wanneer je hier last van hebt kan het zijn dat je last krijgt van klachten zoals:

  • Je bent kortademig,
  • Je hebt last van vermoeidheid,
  • Je bent duizeligheid.

Wat is de invloed van conditie op je hartslag

Je hartslag verteld je een heleboel over je fysieke conditie en hoe fit je bent. Buiten de hartslag in rust is ook de tijd die je lichaam nodig heeft om te herstellen na een inspanning belangrijk. De tijd die je hart nodig heeft om te herstellen kun je zelf meten.

De hartslag bij een inspanning

Als je de hartslag bij een inspanning gaat meten doe het dan in rust. Je zult een minuut lang inspanningen moeten doen. Je kunt gaan touwtje springen of hardlopen. Als je dit hebt gedaan meet je de hartslag. Nu weet je de hartslag bij een inspanning. De laatste hartslagmeting doe je na een minuut rust. Als je de laatste meteing een hartslag van 30 tot 40 slagen hebt dan heb je een goede conditie.

Bekijk naast een normale hartslag ook eens: