Gemiddelde polsslag van een mens

De gemiddelde polsslag is een indicatie voor verschillende aspecten van gezondheid van een persoon. Een polsslag is de druk in de slagader, deze druk komt door de hartslag en dus het pompen van het hart. Het pompen gebeurd met name door de linkerhartkamer. Het ritmisch samen en uitrekken van de slagaders kun je meten als polsslag. De gemiddelde polsslag word ook wel hartslag genoemd. Naar mate je ouder word neemt de kracht van de polsslag af, maar wat is een normale polsslag op welke leeftijd?

Wat is de gemiddelde polsslag van een mens?

Je polsslag kun je voelen door een vinger op de slagader te leggen. Het lichaam heeft slagaders die zich aan de oppervlakte van de huid bevinden. Wist je dat in bij een polsslag in rust het hart van een volwassene gemiddeld wel 4 tot 6 liter bloed per minuut rond pompt.

Je polsslag is een weerspiegeling van je hartslag, net als de hartslag wordt de snelheid van de polsslag ook uitgedrukt in het aantal slagen per minuut.

Wat is de gemiddelde polsslag van volwassene?

De gemiddelde polsslag van het hart van een volwassene is gemiddeld 72 slagen per minuut. Het bereik van een gezond een persoon in rust is tussen de 50 en 100 slagen per minuut. De gemiddelde polsslag is bij een kind een stuk hoger en neemt steeds een stukje af, naarmate je ouder wordt.

Welke factoren beïnvloeden je gemiddelde polsslag?

Je polsslag word bepaald door je autonome zenuwstelsel. Hier vorm de sinusknoop de pacemaker van je hart en zorgt voor de juiste polsslag. Daarnaast zijn er nog een wat factoren die invloed hebben op je polsslag.

 1. Leeftijd: Des te ouder je word, hoe lager de polsslag wordt.
 2. Geslacht: De polsslag van een man is gemiddeld net iets lager dan die van een vrouw.
 3. Beweging: Je polsslag word hoger wanneer je gaat sporten.
 4. Koorts: Je polsslag is verhoogd doordat je bloedvaten breder zijn, dit komt door een verhoogde lichaamstemperatuur wat ontstaat tijdens koorts.
 5. Stress: Wanneer je stress hebt verhoogt dit het aantal slagen en kracht van de hartslag.

Onregelmatige Pols vaststellen

Een onregelmatige pols word bepaald met een stethoscoop, hiermee word het aantal polsslagen en naar de hartgeluiden van de foetus geluisterd. Hier mee kun je  vaststellen of de polsslag normaal of onregelmatig is, of zelfs het begin horen van een hart aandoening.

Gemiddelde polsslag meten

Je kunt de gemiddelde polsslag meten op verschillende plekken op het lichaam, zolang je een slagader vind. De radiale slagader zit in de pols en word meestal gebruikt voor het meten van de polsslag. Naast de pols worden er meer plekken gebruikt om de hartslag te meten.

 1. De pols kan worden gemeten bij het hart.
 2. De gemiddelde pols kan worden gemeten aan de binnenkant van de biceps.
 3. Je kunt de pols meten aan de halsslagader onder je oorlellen. Dit zit tussen je luchtpijp en de borstbeensleutelbeentepelspier, deze manier van meten zie je vaak in Amerikaans films.
 4. Je kunt de pols meten in de lies waar de dijbeensslagader loopt.
 5. Je kunt de pols zelfs meten in de voetslagader.
 6. De pols kan worden gemeten in de knieholte hier loopt de knieslagader.
 7. Je kunt de gemiddelde hartslag met en in de scheenbeenslagader.
 8. Je kunt de pols ook meten bij je slaap waar de slaapslagader loopt.

Je meet de pols met de middelste 3 vingers en deze druk met de kussentjes van je vingers op de slagaders zodat je de polsslag het best voelt. Je kunt de gemiddelde polsslag niet meten wanneer:

 • Een kind Pasgeboren is
 • Kinderen tot 3 jaar, soms word bij een baby de pols gemeten in de lies.
 • Bij zeer dikke mensen is de slagader moeilijk te voelen
 • Wanneer de persoon een hartkwaal heeft

Check naast de gemiddelde polsslag van een mens ook: