Wat is de gemiddelde levensduur van autobanden

Banden zijn een van de belangrijkste onderdelen van je auto. Autobanden is je contact met de weg. Het slijten van een autoband zijn 1 van de grootste kosten aan een auto, maar hoelang is de gemiddelde levensduur autobanden? Vervang je autobanden op tijd zodat je zo min mogelijk risico loopt op een ongeval.

Gemiddeld levensduur autobanden

Er word aangeraden je autobanden op tijd te vervangen. Tijdens de apk worden de banden getest op spanning en profiel. Volgens een onderzoek bij duizenden Europese autobestuurders os de gemiddelde levensduur autobanden 41.500 km. Gemiddeld gezien is dit duurt het 2 tot 3 jaar voordat de band is versleten. Dit hangt natuurlijk af van het aantal kilometers dat je rijdt met je auto.

Gemiddelde levensduur autobanden

Gemiddelde levensduur autobanden per land

Belgen doen het langste met hun banden, ze rijden gemiddeld 1000km meer met hun banden dan het Europese gemiddelde. In Spanje en in Portugal is de gemiddelde levensduur van banden het hoogste met 42.500km .

Gemiddelde periode om autobanden te vervangen

De meeste mensen laten hun banden om de 4 a 5 jaar vervangen of wanneer de autobanden versleten zijn. Naast dat je minder grip hebt en een langere remweg. Heb je ook een hoger brandstof verbruik met versleten banden.

Gemiddelde levensduur van autobanden vergroten

Wil je niet na 41.500 km je autobanden vervangen. Dan zijn er een aantal tip om de levensduur te vergroten.

 • Zorg ervoor dat je niet te snel rijdt. Des te sneller je rijdt des te sneller je banden slijten
 • Voorkom hard remmen en optrekken, dit zorgt ook voor een hogere slijtage.
 • Koop kwalitatieve banden van een goed merk.
 • Let op je je wieluitlijning, een slechte wieluitlijning kan leiden tot ongelijkmatige slijtage van de banden. Regelmatige uitlijning kan dit probleem voorkomen.
 • Vermijd onverharde wegen
 • Check de bandenspanning
 • Met name bij electrische auto’s is de slijtage hoger vanwege het hoge koppel van de motor. probeer langzaam op te trekken.

Slijtage per bandenmerk

 1. Michelin-banden staan bekend om hun duurzaamheid en levensduur. Ze kunnen doorgaans 40.000 tot 80.000 kilometer meegaan, afhankelijk van het model.
 2. Bridgestone produceert kwaliteitsbanden met een goede levensduur. De gemiddelde levensduur varieert tussen 40.000 en 70.000 kilometer.
 3. Continental-banden bieden uitstekende grip en slijtvastheid. Ze kunnen ongeveer 40.000 tot 70.000 kilometer meegaan.
 4. Goodyear levert banden van goede kwaliteit die 40.000 tot 60.000 kilometer kunnen duren.
 5. Pirelli-banden zijn bekend om hun sportieve prestaties en hebben meestal een levensduur van 30.000 tot 50.000 kilometer.

Wanneer weet ik dat de levensduur van de autobanden is verstreken?

Het profiel van de autobanden is te klein geworden, dan is autoband aan vervanging toe en aan het einde van de levensduur. Door de rdw word een minimale profiel eis voor autobanden opgesteld:

 • Voor zomerbanden met de profieldiepte minimaal 2mm diep zijn.
 • Voor winterbanden is de minimale profieldiepte 4mm. Check dit goed want ga je op wintersport en je hebt een te laag profiel dan kun je een boete krijgen in de duizenden euro’s en ben je niet verzekerd.

Autobanden vervangen om klapbanden te voorkomen

Banden slijten en daarom moet je de banden vervangen.Het kan ook gebeuren door een klapband na een botsing of wanneer er een deukje in de velg zit. Het autobanden met Kumho heeft het meeste last van klapbanden met 5% van de klapbanden.