Gemiddeld verbruik elektrische auto in Nederland

In Nederland rijden er steeds meer elektrische auto's, zo waren er in 2012 nog 1.500 elektrische auto’s. De voorspelling is dat in 2015 er 20.000 zullen rijden. Je hebt natuurlijk geen benzine of diesel verbruik, maar wat is het gemiddeld verbruik van elektrische auto eigenlijk?

Wat is het gemiddeld verbruik elektrische auto in Nederland?

Het verbruik of rendement van een elektrische auto wordt bepaald door een aantal factoren.

  • Het vermogen van de elektromotor
  • Het gewicht van de elektrische auto
  • De vorm en aërodynamica en de banden
  • De rijstijl van de chauffeur

Wanneer je een sportieve elektrische auto hebt zal het verbruik meestal meer zijn dan bij een kleine stadsauto. Het gemiddeld verbruik van een elektrische auto is ongeveer 62%. Dit is aanzienlijk hoger dan bij een een benzine of dieselauto waar het tussen de 25 & 35% is.

Wanneer je een elektrische auto oplaadt gaat 8% energie verloren door het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom. Daarnaast gaat 20% verloren tijdens opladen van de batterijen. Ook nog 10% energie door warmte van de elektromotor. Dus niet alle energie word gebruikt om de auto voort te bewegen.

Het gemiddeld verbruik elektrische auto in KWh per uur

Het gemiddeld verbruik elektrische auto word uitgedrukt in het aantal kilowattuur. Het aantal kWh per uur bepaald het verbruik. Het gemiddeld verbruik van een elektrische auto is tussen de van 0,08 kWh per km tot 0,30 kWh per km. Een Nissan Leaf verbruikt gemiddeld van 0,20 kWh/km. Dit betekent waneer je per jaar 15.000 km rijdt. Je verbruikt met een elektrische auto 3.000 kWh per jaar is. Dan betaal je 3000 kwh x 0,23 euro = 690 euro per jaar aan verbruik kosten.

Gemiddelde kosten elektrische auto

Wat kost rijden in een elektrische auto? Niet alle kosten zijn helemaal duidelijk. Nu is rijden in een elektrische auto nog redelijk prijzig door de hoge aanschafprijs. Wel heb je lage energiekosten met een volle accu voor een maar een paar euro. Wanneer je het vergelijkt met een benzine of diesel dan kun je zeggen dat je 40% tot 50% goedkoper uit bent. Maar wanneer je naar het totale beeld kijkt is elektrisch rijden nog duurder. Tenzij je zakelijk of privé gebruik maakt van subsidies kun je aardig wat geld besparen om de aanschaf en verbruik van een elektrische auto.

Gemiddelde kosten volle accu elektrische auto

Een volle tank of een volle accu in een elektrisch auto kost gemiddeld 4 euro en je kunt hier gemiddeld 300 tot 400 kilometer mee afleggen.

Check naast de gemiddeld verbruik elektrische auto ook: