Gemiddelde studieschuld

In Nederland hebben we een leenstelsel tijdens je studie. Als je een schuld hebt opgebouwd hoef je die pas na je studie af te lossen. Veel studenten in Nederland maken gebruik van dit leenstelsel, omdat het een relatief goede lening is met een lage rente. Er zijn studenten die hun studieschuld erg ver laten oplopen.
Gemiddelde studieschuld in Nederland?

Het aantal studenten in Nederland is ongeveer 700.000. Deze studenten hebben een gemiddelde studieschuld  van ongeveer 14.500 euro.

We krijgen steeds meer en hogere studieschulden

Het lenen tijdens je studie is steeds normaler geworden.Meer studenten moeten via een lening hun studie bekostigen. De laatste jaren is er meer ophef, omdat de kosten voor een studie meer en meer voor de rekening van de student zijn. De overheid is bezig om de studie in zijn geheel door een lening te laten financieren.
Het aantal Nederlanders met een schuld uit hun studietijd neemt toe. Niet alleen het aantal maar ook de gemiddelde schuld per student groeit. In 2009 hadden 443.000 studenten een schuld van10.500 euro. Vorig jaar hadden 550.000 een gemiddelde studieschuld van 11.500 euro. Vroeger leende studenten uit een hoger sociale klasse, tegenwoordig is dat meer andersom. Wanneer ouders de studie niet kunnen betalen zijn er veel studenten die beginnen met een schuld.

Lage rente op studieschuld

De rente die oud studenten  betalen over hun studieschuld stijgt 2014 iets  van 0,6% naar 0,81%. Dit nieuwe percentage gaat vanaf 1 januari in, DUO bepaald ieder jaar  welke rente er voor een periode van vijf jaar word vastgezet. Er is een lichte stijging maar de rente nog steeds heel laag. Wanneer je in de 1998 afstudeerde betaal je rond de 9%.