Gemiddelde studieschuld

De studieschuld is een groeiend probleem in Nederland, met steeds meer studenten die zich in de schulden steken om hun opleiding te kunnen volgen. In dit artikel bespreken we de studieschuld in Nederland, geven we tips om de studieschuld te verminderen en geven we enkele praktische stappen die studenten kunnen ondernemen om een lagere studieschuld te krijgen.

Gemiddelde studieschuld in Nederland?

Het aantal studenten in Nederland is ongeveer 700.000. Het gemiddelde studieschuld in Nederland Volgens gegevens van het Nibud is het gemiddelde studieschuld in Nederland rond de €20.000. Dit bedrag varieert sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en de duur van de opleiding. Sommige studenten hebben echter veel hogere studieschulden, terwijl anderen geen studieschuld hebben.

Tips om studieschuld te verminderen Als u uw studieschuld wilt verminderen, zijn er verschillende stappen die u kunt ondernemen. Hieronder vindt u enkele praktische tips:

  1. Beperk uw uitgaven tijdens uw studie.
  2. Werk tijdens uw studie om extra inkomsten te genereren.
  3. Zoek financiële steun van uw ouders of andere familieleden.
  4. Maak gebruik van studentenkortingen en aanbiedingen.
  5. Zoek naar alternatieve manieren om uw opleiding te financieren, zoals beurzen en leningen met een lage rente.

We krijgen steeds meer en hogere studieschulden

Het lenen tijdens je studie is steeds normaler geworden. Meer studenten moeten via een lening hun studie bekostigen. De laatste jaren is er meer ophef, omdat de kosten voor een studie meer en meer voor de rekening van de student zijn. De overheid is bezig om de studie in zijn geheel door een lening te laten financieren.
Het aantal Nederlanders met een schuld uit hun studietijd neemt toe. Niet alleen het aantal maar ook de gemiddelde schuld per student groeit. In 2009 hadden 443.000 studenten een schuld van 10.500 euro.  Vroeger leende studenten uit een hoger sociale klasse, tegenwoordig is dat meer andersom. Wanneer ouders de studie niet kunnen betalen zijn er veel studenten die beginnen met een schuld.

Lage rente op studieschuld

De rente die oud studenten  betalen over hun studieschuld stijgt 2014 iets  van 0,6% naar 0,81%. Dit nieuwe percentage gaat vanaf 1 januari in, DUO bepaald ieder jaar welke rente er voor een periode van vijf jaar word vastgezet. Er is een lichte stijging maar de rente nog steeds heel laag. Wanneer je in de 1998 afstudeerde betaal je rond de 9%.