Gemiddelde snelheid trein

Een trein is een railgebonden lijn van voertuigen, bestaande uit 1 of meer wagons. Wagons hangen achter een trekker genoemd de locomotief. Vroeger reden treinen met stoom locomotieven, tegenwoordig op diesel en stroom. Wat is eigen de gemiddelde snelheid trein? Hoe snel gaat een trein eigenlijk?

Gemiddelde snelheid trein

Treinen mogen in Nederland niet op hun topsnelheid rijden. Dit kom vooral door de drukte op het spoor en doordat de meeste stations erg druk zijn. Naast deze drukte is er bij een hogere snelheid ook meer geluidsoverlast. In Nederland rijden treinen over een spoorwegnetwerk van ongeveer 3.200 kilometer. De gemiddelde snelheid van treinen in Nederland is ongeveer 130 kilometer per uur, inclusief stops op stations. De hogesnelheidstreinen, zoals de Intercity Direct en de Thalys, kunnen snelheden bereiken tot 300 kilometer per uur op de speciaal ontworpen hogesnelheidslijnen.

Gemiddelde snelheid trein NS

De gemiddelde snelheid trein NS  is 90 km per uur. Bij deze gemiddelde snelheid, zijn stops bij stations opgenomen.

Gemiddelde snelheid intercity

De gemiddelde snelheid van een intercity trein is tussen de 100 en 120 km per uur.

Gemiddelde snelheid trein België

De snelheid van een trein in België hangt sterk rails en het type trein. Een trein in België haalt makkelijk 120 km per uur.

Een nieuwe Belgische intercitytrein (M6) haalt een max snelheid van 160 km per uur. De treinen kunnen sneller sommige tot 200 km/u (I10, I11). Er zijn 4 trajecten in Belgie die voor hoge snelheid zijn ingericht (lijn 1, 2, 3 en 4). Hier op rijden (Eurostar, Thalys, ICE) met een maximum snelheid tot 300 km per uur. Op oudere lijnen, is dit vaak beperkt.

Gemiddelde snelheid van treinen wereldwijd

De gemiddelde snelheid van treinen varieert sterk per land en per type trein. In landen als Japan en China kunnen hogesnelheidstreinen snelheden bereiken van meer dan 400 kilometer per uur, terwijl in andere landen zoals de Verenigde Staten de gemiddelde snelheid van treinen veel lager is, vanwege een beperkt spoorwegnetwerk en verouderde treininfrastructuur.

Tips om de snelheid van treinen te verbeteren

Er zijn verschillende manieren om de snelheid van treinen te verbeteren en de reistijd te verkorten. Hier zijn enkele tips:

  1. Hogesnelheidstreinen ontwerpen: Het ontwerpen van hogesnelheidstreinen met aerodynamische eigenschappen kan de weerstand verminderen en de snelheid verhogen.
  2. Verbeterde spoorweginfrastructuur: Het verbeteren van de spoorweginfrastructuur, zoals het aanleggen van hogesnelheidslijnen en het verbeteren van de bochten in het spoor, kan de snelheid van treinen verhogen.
  3. Slimme verkeersbeheersystemen: Het gebruik van slimme verkeersbeheersystemen kan de treinen op de meest efficiënte manier door het spoorwegnetwerk leiden, waardoor de reistijd wordt verkort.
  4. Elektrificatie van spoorwegen: Elektrificatie van spoorwegen kan de energie-efficiëntie van treinen verbeteren en de snelheid verhogen.
  5. Verhoging van de maximumsnelheid: Het verhogen van de maximumsnelheid van treinen op bepaalde trajecten kan de reistijd verkorten.

De snelste trein ter wereld

De snelste trein ter wereld kun opdelen in treinen op wielen en een treinen op een magneetbaan. De Franse TGV150 is de snelste trein op wielen is. De Franse TGV150 kan een snelheid van 574 km per uur halen. De Japanse Maglev-trein is snelste trein op een magneetbaan met een topsnelheid van 581 km per uur.

Bekijk naast de gemiddelde snelheid trein: