Gemiddelde snelheid trein

Een trein is een railgebonden lijn van voertuigen, bestaande uit 1 of meer wagons. Wagons hangen achter een trekker genoemd de locomotief. Vroeger reden treinen met stoom locomotieven, tegenwoordig op diesel en stroom. Wat is eigen de gemiddelde snelheid trein? Hoe snel gaat een trein eigenlijk?
Gemiddelde snelheid trein

Treinen mogen in Nederland niet op hun topsnelheid rijden. Dit kom vooral door de drukte op het spoor en doordat de meeste stations erg druk zijn. Naast deze drukte is er bij een hogere snelheid ook meer geluidsoverlast. De gemiddelde snelheid van treinen in Nederland  is gemiddeld tussen de 100 en 120 km per uur. Op sommige stukken in Nederland  kunnen er wel snelheden van 140 km per uur gehaald worden.

Gemiddelde snelheid trein NS

De gemiddelde snelheid trein NS  is 90 km per uur. Bij deze gemiddelde snelheid, zijn stops bij stations opgenomen.

Gemiddelde snelheid intercity

De gemiddelde snelheid van een intercity trein is tussen de 100 en 120 km per uur.

Gemiddelde snelheid trein België

De snelheid van een trein in België hangt sterk rails en het type trein. Een trein in België haalt makkelijk 120 km per uur.

Een nieuwe Belgische intercitytrein (M6) haalt een max snelheid van 160 km per uur. De treinen kunnen sneller sommige tot 200 km/u (I10, I11). Er zijn 4 trajecten in Belgie die voor hoge snelheid zijn ingericht (lijn 1, 2, 3 en 4). Hier op rijden (Eurostar, Thalys, ICE) met een maximum snelheid tot 300 km per uur. Op oudere lijnen, is dit vaak beperkt.

De snelste trein ter wereld

De snelste trein ter wereld kun opdelen in treinen op wielen en een treinen op een magneetbaan. De Franse TGV150 is de snelste trein op wielen is. De Franse TGV150 kan een snelheid van 574 km per uur halen. De Japanse Maglev-trein is snelste trein op een magneetbaan met een topsnelheid van 581 km per uur.

Bekijk naast de gemiddelde snelheid trein: