Wat is de gemiddelde besparing aan gas met een zonneboiler?

Wat is de gemiddelde besparing aan gas met een zonneboiler?

Een zonneboiler is een apparaat dat gebruikmaakt van zonlicht om water te verwarmen. Het kan worden gebruikt om warm water te maken voor gebruik in huishoudens, zwembaden en zelfs voor de verwarming van gebouwen. Er zijn twee belangrijke soorten zonneboilers: degenen die wel en degenen die geen cv-ondersteuning hebben.

Wat de gemiddelde besparing is van een zonneboiler met en zonder cv-ondersteuning?

De gemiddelde besparing van een zonneboiler met cv-ondersteuning is ongeveer 30-50% op het gasgebruik en 50-70% op het elektriciteitsgebruik voor verwarming. Een zonneboiler zonder cv-ondersteuning kan alleen worden gebruikt om warm water te maken voor gebruik in huishoudens of zwembaden. Hoewel het nog steeds kan leiden tot besparingen op de energierekening, zullen deze besparingen over het algemeen minder groot zijn dan bij een zonneboiler met cv-ondersteuning. De gemiddelde besparing van een zonneboiler zonder cv-ondersteuning is ongeveer 10-30% op het gasgebruik en 20-40% op het elektriciteitsgebruik voor warm water. Om helemaal van het gas te gaan kun je op je boiler een warmtepomp of een electrisch element aansluiten. Deze verwarmen het vat als er geen of weinig zon is.

Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

De terugverdientijd van een zonneboiler hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van het systeem, het klimaat waarin het wordt gebruikt en de huidige energieprijzen. In gemiddelde omstandigheden kan de terugverdientijd van een zonneboiler met cv-ondersteuning ongeveer 4 tot 8 jaar zijn. Een zonneboiler zonder cv-ondersteuning kan een langere terugverdientijd hebben, afhankelijk van hoeveel warm water het systeem gebruikt. In termen van gas- en stroombesparing kan een zonneboiler met cv-ondersteuning leiden tot een significante daling in je gasverbruik.