Het Gemiddeld gasverbruik van een huishouden in Nederland en België

Volgens Nibud verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 1440 m³ per jaar. Is uw gasverbruik veel hoger dan het gemiddelde gasverbruik? Misschien is uw huishouden groter dan gemiddeld (2,2 personen) of heeft u een oude/onzuinige cv-ketel, of stookt u vaker en hoger dan gemiddeld gasverbruik. Wij hebben het gemiddeld gasverbruik per type woning op een rij gezet.

Gemiddeld gasverbruik in Nederland per jaar

Het gemiddeld gasverbruik voor een huishouden in Nederland is ongeveer 1440 m³ per jaar. Dit gemiddeld gasverbruik is van een modaal gezin dus dit kan er verschillen met jou gasverbruik. Bekijk naast het gemiddeld gasverbruik ook eens het gemiddelde energieverbruik in Nederland of het Gemiddeld waterverbruik in Nederland.

Naast stroom verbruiken we allemaal gas. Je kunt net waterverbruik natuurlijk ook op je gasverbruik besparen. Hier onder staat een lijst met het gemiddeld gasverbruik per type woning met woningen gebouwd tussen 1980 en 2000. Huizen die ouder zijn hebben meestal een hoger gasverbruik vanwege minder isolatie.

Gemiddeld gasverbruik

Hoeveel gas je verbruikt word vooral bepaald door de grootte van je woning. Ook je persoonlijke gedrag heeft van invloed, ben je iemand die de verwarming altijd hoog zet dan zal je gemiddeld gasverbruik natuurlijk hoger zijn.

Andere factoren zijn de grootte van je huishouden en wat voor weer het is geweest. Nog veel belangrijker is hoe je woning is geïsoleerd, bij oudere woningen is dit meestal minder en zorgt voor groter gasverbruik. Sommige huizen koken op stroom waardoor het gasverbruik daalt, maar het stroomverbruik weer stijgt.

Gemiddeld gasverbruik in België

Het gemiddeld gasverbruik voor een huishouden in België is ongeveer 1500 m³ per jaar. Dit gemiddeld gasverbruik is iets hoger dan in Nederland doordat huizen in België gemiddeld minder goed zijn geïsoleerd.

Gemiddeld gasverbruik per huishouden

Hieronder zie je het gasverbruik per woningtype. Deze gasverbruik cijfers zijn verkregen via het Nibud.

Flat
900 m3
Tussenwoning
1.350m3
Flat
900 m3
Hoekwoning
1.590 m3
2 onder 1 kap
1.670 m3
Vrijstaand
2.220 m3

Totale gasverbruik gemiddelde huishoudens

Het gemiddeld gas verbruik van alle huishoudens in Nederland is ongeveer 1800 m3 per jaar.

Wat is het gemiddeld gasverbruik per dag?

We verbruiken per dag natuurlijk allemaal gas, maar hoeveel gebruiken we elke dag? Het gemiddeld gasverbruik per dag is 4,109 m3. Het gasverbruik in de winter is ongeveer 5m3, maar dat hang erg af van het type woning. Zo verbruikt een vrijstaande 10 tot 15 kuub per dag.

Wat is het gemiddeld gasverbruik per maand?

Het gemiddeld gasverbruik per maand is 125 m3. Dit is natuurlijk een gemiddelde van alle type woningen.

Gemiddeld gasverbruik per douchebeurt.

Stap je onder de douche en heb je niet een electrische of (zonne)boiler met warmtepomp dan is de kans groot dat je water verwarmt met gas. Per douchebeurt is het gasverbruik gemiddeld 0,25 m³. Maar dan moet je niet langer dan vijf minuten douchen. De meeste mensen douchen langer en voor een gemiddeld gezien komt je al snel op 1m3 gas voor het douchen per dag en rond de 350m3 per jaar.

Wordt ons gemiddeld gasverbruik hoger?

Het gemiddelde gasverbruik in Nederland is de laatste 10 jaar afgenomen met 20%. Dit komt door de energiezuinige hoogrendementsketels. De ketels worden gebruik voor de centrale verwarming. Wat nog een reden is dat steeds minder mensen op gas koken. Deze mensen koken elektrisch, gebruiken warmtepompen. Het gemiddelde stroomverbruik stijgt met door deze feiten nog wel.

In de afgelopen 10 jaar is het gasverbruik in m3 in veel landen wereldwijd gedaald. Dit komt voornamelijk door de toenemende focus op energie-efficiëntie en het gebruik van duurzame energiebronnen. Veel huishoudens en bedrijven hebben stappen ondernomen om hun gasverbruik te verminderen, zoals het installeren van energiezuinige apparaten en het isoleren van huizen en gebouwen.

Ook heeft de economische recessie van de afgelopen jaren bijgedragen aan de daling van het gasverbruik in m3. Veel mensen hebben hun uitgaven aan energie en andere huishoudelijke kosten beperkt, wat heeft geleid tot een afname van het gasverbruik.

Waarvoor gebruiken we gas en hoeveel procent gas gebruiken we voor verwarming?

Gas gebruiken we meestal voor om het huis te verwarmen. Bijvoorbeeld het stoken van de ketel of om te koken. Het meeste gas verstoken we voor de verwarming. Wanneer je een strenge winter heb stook je een stuk meer en zal je gasrekening een stuk hoger zijn.

Om je huis te verwarmen is 75% van je gasverbruik nodig. Voor het douchen gebruik je gemiddeld 20% gas en voor het koken slechts 5%. Wil je besparen op je gasverbruik is het slim om eerst te isoleren en daarna je duurzaam te gaan verwarmen. Door bijvoorbeeld de combinatie met zonnepanelen en een warmtepomp of zonneboiler met cv ondersteuning.

Wat is het gemiddeld gasverbruik per dag?

We gebruik elk jaar gemiddeld 1240 kuub m3 gas om ons huis te verwarmen. Kijk je naar een heel jaar dan is het verbruik je gemiddeld 3,39 m3 gas per dag. Het is natuurlijk wel zo dat het meeste gas vebruikt wordt in de wintermaanden.