Gemiddelde looptijd hypotheek

Wanneer we het hebben over hypotheek dan hebben we het over een lening die door een bank verstrekt wordt aan mensen die een huis willen kopen. Van alle huishoudens in Nederland heeft gemiddeld 50% hypotheek. Bij een elke hypotheek word een duur afgesproken dat de lening is terugbetaald. Dit noemen we de doorlooptijd. Maar wat is de Gemiddelde looptijd hypotheek in Nederland?

Gemiddelde looptijd hypotheek Nederland

Als je een hypotheek hebt betaal je elke maand rente met meestal een aflossing. Vroeger kozen de meeste mensen voor een gemiddelde looptijd hypotheek van 30 jaar voor een hypotheek.De Nederlandse bank heeft onderzoek gedaan en hieruit blijkt de gemiddelde looptijd hypotheek in Nederland echter 22 jaar is. Wil je alles weten over de gemiddelde hypotheek in Nederland?

Gemiddelde looptijd hypotheek in België

De gemiddeld looptijd van een hypotheek in België is 20 jaar.

Word de gemiddelde looptijd van een hypotheek steeds korter dan 30 jaar?

Doordat veel mensen hun hypotheek extra eerder en sneller willen aflossen word de gemiddelde looptijd hypotheek steeds korter. Ook doordat mensen gaan scheiden vervroegd hun huis moeten verkopen en daardoor de hypotheek stopt.

Waarom heeft de gemiddelde hypotheek zo’n lange looptijd?

Een geldverstrekker wil een klant zo lang mogelijk aan zich binden of voor een zo hoog mogelijk rente. Des te langer de looptijd van een hypotheek. Hoe langer de geldverstrekker geld verdiend aan iemand. Daarom geven banken soms meer korting op de maandlasten als de looptijd van de hypotheek lang of juist korter is. Maar meestal is het zo dat des langer de looptijd. Ho meer korting je krijgt op je maandlasten.

Kan de looptijd van een hypotheek ook langer zijn dan 30 jaar?

Het is normaal dat een mensen een hypotheek met een Looptijd tot 30 jaar afsluiten.  Tijdens de 30 jaar hebben mensen recht hebben op hypotheekaftrek. Daarom kun je beter niet een hypotheek met een langere looptijd dan 30 jaar af sluiten. De kans is groot dat de hypotheekaftrek minder word of in de komende jaren verdwijnt.

Bekijk naast de gemiddelde hypotheek ook eens: