Gemiddelde leeftijd praten kind

Een van de leukste momenten als ouder is wanneer je kind zijn eerste woordjes gaat zeggen. Iedereen wil dat hun baby of kind zo snel mogelijk gaat praten. De gemiddelde leeftijd dat een kind gaat praten verschilt nogal. Wij geven jou antwoord op de vraag wat de gemiddelde leeftijd praten kind is.

Welke leeftijd praat een kind gemiddeld

Sommige ouderen zien hun kind vanaf 11 maanden kleine woordjes kunnen zeggen. Het is ook mogelijke dat uw baby pas na 20 maanden gaat praten. De gemiddelde leeftijd dat een kind begint te praten is ronde de 12 en 18 maanden.

Wanneer kan een kind iets zeggen

In het onderstaande overzicht zie je wat een kind of baby in welke leeftijd ongeveer kan zeggen.  De gemiddelde leeftijden dat een kind leert praten.

 • 4 maanden baby
  Na 4 maanden gaat een kind voor het eerst beginnen met brabbelen.
 • 6 – 9 maanden baby
  Als een kind ongeveer 6 tot 9 maanden oud is dan komt er langzaam wat meer structuur in het praten. Het kind kopieert vooral veel geluiden die jij vaak gebruikt tijdens het praten. Veel kinderen gebruiken voor bepaalde voorwerpen steeds dezelfde woorden. Kinderen die voorop lopen bij het praten zullen hier bijvoorbeeld ook het woord ‘nee’ gaan gebruiken voor dingen die hij/zij niet leuk vinden. Dit is ook de periode dat een kind papa en mama gaat zeggen.
 • 12 – 17 maanden gemiddelde leeftijd praten kind
  Waneer een kind tussen de 12 en 17 maand is kan een kind te intoneren. Wanneer een kind iets vraagt dan zul je zien dat de klank omhoog gaat. Zo zal een kind dat getild wil worden bijvoorbeeld zeggen ’tillen?’ Hierdoor kan een kind beter dat hij dingen kan vragen als hij.zij echt wil.
 • 18 – 24 maanden
  Wanneer een kind rond de 1 jaar oud is kan hij/zij van veel woorden leren en weten wat ze betekenen. Dit is ook de periode dat een kind 2 woorden achter elkaar leer zeggen, bijvoorbeeld ‘pappa mee’. Wanneer en kind  in zijn ontwikkeling voorloopt met praten zal kan hij of zij voor zijn 2de jaar zinnen van 3 of 4 woorden kunnen spreken.
 • 25 – 36 maanden
  Tussen het tweede en derde jaar zal de woordenschat  het meeste groeien van een kind enorm. In deze periode leert een kind steeds betere zinnen maken en is het soms al mogelijk om met een  gesprekje met je kind te voeren. In de periode kan uw kind zinnen van ronde de drie en vier woorden maken.

Gemiddelde leeftijd praten baby

De ontwikkeling van een kind of baby voor wat betreft praten verschild enorm. Je hoeft je dan ook niet meteen zorgen te maken wanneer een leeftijds genoot van je kind eerder praat dan jouw kind. Wanneer twijfelt over de ontwikkeling van het praten van je kind dan kun je altijd contact opnemen met het consultatiebureau of met de huisarts.

Bekijk naast het gemiddelde leeftijd praten kind ook eens: