Gemiddelde bloeddruk

Wanneer we het hebben over Bloeddruk dan is het de druk in je bloedvaten. Wanneer je hart bloed rond pompt is de druk van je bloedvaten op het hoogst, dit word bovendruk genoemd. Als het hart ontspant is er een lagere druk en dit heet onderdruk. Je bloeddruk wisselt continue, dus wanneer actief bezig bent dan is je bloedruk hoger dan wanneer je rustig zit. Wat is een normale bloeddruk? En wat is de gemiddeld bloeddruk? Om je bloed te meten moet je eerst 5 vijf minuten rustig zitten.

Gemiddelde bloeddruk berekenen?

Wanneer je wilt weten wat je gemiddelde bloeddruk is kun je een arts raadplegen. De arts kan je bloeddruk meten verschillende momenten. De gemiddelde waarde van de verschillende waardes en metingen verteld jou wat je gemiddelde bloeddruk is.

Gemiddelde bloeddruk zelf meten

Het is natuurlijk makkelijker als je zelf je gemiddelde bloeddruk kunt meten. Om zelf je bloed te meten heb je een goede elektronische bloeddrukmeter nodig. Je kunt een bloeddrukmeter kopen voor rond de 75 euro. Denk er wel om dat je minimaal 5 keer je bloedruk meet in een periode van 3 tot 6 maanden. Belangrijk is dat de bloeddruk steeds op dezelfde tijd van de dag te meet.

Gemiddelde bloeddruk

De gemiddelde bloeddruk per leeftijd en geslacht

Een bloeddruk kan er variëren. Er zijn verschillende factoren die je gemiddelde bloeddruk bepalen. Je bloedruk is gemiddeld hoger waneer je minder lichaamsbeweging hebt of een verkeerde lichaamshouding hebt of last hebt van angst, stress en boosheid. Je leeftijd en geslacht spelen ook een belangrijke rol.Wij hebben de gemiddelde bloeddruk per leeftijd en geslacht op een rij gezet:

  • Een pasgeboren kind heeft gemiddeld een bloeddruk van 65 over 40 mmHg.
  • De bloeddruk van een kind is gemiddeld 80/45 mmHg.
  • Een kind van 2 jaar heeft een gemiddelde bloeddruk van 95/55 mmHg.
  • kinderen van 5 jaar en zes jaar oud is de bloeddruk gemiddeld 105/60 mmHg.
  • Bloeddruk van jongeren is 120/80 mmH.
  • De bloeddruk van een volwassen persoon is 120/80 mmHg. Dit wil dus zeggen dat de bovendruk 120 is en de onderdruk 80.
  • Voor bejaarden is de gemiddelde bloeddruk 180/85 mmHg

Gemiddelde bloeddruk zwangere vrouw

Wanneer we het hebben over de bloeddruk bij zwangere vrouwen. Meestal daalt de bloeddruk tijdens de zwangerschap. Bij slechts 10% stijgt de bloedruk tijdens de zwangerschap. Een te hoge bloedruk noemen we hypertensie.

Waneer heb ik een te hoge bloeddruk?

Een te hoge bloeddruk heb je wanneer je gemiddelde bloeddruk meer is dan is dan 140/90 mmHg. Dit geld voor mensen jongeren dan de 60 jaar. En als je bloeddruk 160/90 mmHg is die te hoog voor mensen ouder dan 60 jaar.

Mijn bloeddruk is te hoog, maar mijn hartslag is laag

Je bloeddruk is in rust relatief laag het kan altijd voorkomen dat zelfs tijdens een de inspanning je hartslag lager wordt. Doordat de doorbloeding bij een  hogere hartslag beter is. Wanneer je bloeddruk in rust stelselmatig hoger dan 90 onderdruk is, dan is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts.

Waneer heb ik een te lage bloeddruk?

Een te lage bloeddruk heb je wanneer je een bloeddruk hebt lager dan 120 bovendruk en 80 onderdruk. Dit is namelijk de normale bloeddruk de gemiddeld BMI.

Bekijk naast de gemiddelde bloeddruk ook eens: