Gemiddelde leeftijd uit huis

Gemiddelde leeftijd jongeren uit huis gaan

Hoe oud jongeren zijn dat ze uit huis gaan hebben we onderzoekt. De gemiddelde leeftijd van jongeren die uit huis gaan in Nederland is 21,8 jaar oud.

Jongeren gaan gemiddeld steeds eerder het huis uit

Dit klopt en na een langer periode van een stijging van de leeftijd dat jongeren uit hun ouderlijk huis gaat daal het weer. In het begin van de eeuw is de gemiddelde leeftijd van jongeren die uit huis gaan bijna 23 jaar. In de 70e jaren gingen jongeren meestal veel eerder uit huis. Jongeren die toen uit huis gingen waren gemiddeld ongeveer 19,9 jaar.

Wie gaan er eerder uit huis, jongens of meisjes?

Meisjes gaan gemiddeld eerder het huis uit als jongens uit huis gaan.  Als meisjes uit huis gaan doen ze dat voor hun 21e. Jongens zijn iets later met ruim 22 jaar als ze uit huis gaan. Meisjes halen de gemiddelde leeftijd uit huis dus naar beneden en jongen halen het juist omhoog. Dit komt doordat de meeste meisjes eerder volwassen zijn dan jongens.

Wie gaan er eerder uit huis, hoger of lager opgeleiden?

Doordat hoge opgeleide mensen vaak voor hun studie naar een andere stad moeten verhuizen gaan ze gemiddeld ook eerder uit huis. De gemiddelde leeftijd dat hoog opgeleiden uit huis gaan is 19,8 jaar. Lageropgeleiden gaan meestal veel later uit huis ze gaan gemiddeld op 22,6 jarige leeftijd uit huis.

Redenen dat jongeren uit huis gaan

– samenwonen 38%
– zelfstandig zijn 28%
– studie 18%
– andere reden 9%
– slechte sfeer thuis 6%
– werk 5%

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd uit huis in Nederland