Gemiddeld aantal kinderen in een klas

Het gemiddeld aantal kinderen in een klas in tegenwoordig een hot item. Wanneer een klas te vol is kan het invloed hebben op de kwaliteit van het onderwijs. Wat is het gemiddeld aantal kinderen in de klas op de basisschool?

Het gemiddeld aantal kinderen in een klas op de basisschool

Des te voller een klas op de basisschool is hoe minder aandacht er voor een kind is. Er is onderzoek gedaan naar door de staatssecretaris van Onderwijs en hieruit bleek, dat het gemiddeld aantal kinderen in een klas op een basisschool in Nederland 22,4 leerlingen is.

Gemiddeld aantal kinderen in de klas op de basisschool stijgt

Doordat de laatste tijd veel veranderd in het basisonderwijs door fusies en bezuinigingen. Zijn er minder leraren en worden de klassen steeds groter. Het gemiddeld aantal leerlingen in een klas stijgt. Ten opzichte van 2013 is het gemiddeld aantal leerlingen met 4% gestegen.

Gemiddeld aantal kinderen in een klas op het voortgezet onderwijs

Als we kijken naar het voorgezet onderwijs dan stijgt het aantal leerlingen per klas van gemiddeld 26 leerlingen naar 26,3 leerlingen per groep. De klassen in het speciaal onderwijs worden wel iets kleiner. In het speciaal onderwijs gaan we van 12,9 leerlingen naar 12 leerlingen per klas.

Wat is de leraar op leerling verhouding Nederland

Uit het onderzoek is gebleken dat de leerling leraar verhouding ongeveer hetzelfde is gebleven de afgelopen jaren. De verhouding is 1 leraar op 18,5 leerlingen.

Het gemiddeld aantal kinderen in een klas in België

In België  blijkt dat 94% van de scholen bij de kleuters gemiddeld 24 leerlingen of minder in een klas hebben. Verder hebben klassen in België een klas ter grootte van 22 leerlingen of minder.

Het gemiddeld aantal leerlingen Duitsland

In Duitsland is er meer aandacht per kind, want de klassen zijn een stuk kleiner dan in Nederland. In Duitsland  er gemiddeld 18 leerlingen in een klas.

In Nederland zit 1 op 6 schoolklassen te vol

Volgens onderzoek van de Algemene Onderwijsbond blijkt dat in Nederland is 1 op de 6 scholen te groot is en heeft een klas meer dan 30 leerlingen. Wanneer we kijken naar scholen met meer dan 500 leerlingen. Dan is het zelfs 1 op de 5 scholen dat een gemiddeld aantal kinderen in een klas heeft van meer dan 30 leerlingen.

Hoe groot moet een klaslokaal zijn?

Een kind moet op de basisschool moet per leerling 3,5 m2 vloeroppervlakte ruimte hebben.

Bekijk naast het gemiddeld aantal leerling per klas ook eens: