Gemiddeld sluipverbruik

Wat is het gemiddeld sluipverbruik?

Sluipverbruik, ook wel standby-verbruik genoemd, is de hoeveelheid energie die elektrische apparaten verbruiken wanneer ze in standby-modus staan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een tv is uitgeschakeld, maar nog steeds aangesloten is op het stopcontact.

Er zijn grote verschillen in het sluipverbruik van verschillende elektrische apparaten. Sommige apparaten hebben bijna geen sluipverbruik, terwijl andere apparaten een significante hoeveelheid energie verbruiken wanneer ze in standby-modus staan.

Het gemiddelde sluipverbruik is ongeveer 30watt.

Hoeveel sluipverbruik heeft een huishouden gemiddeld per jaar?

Een huishouden heeft gemiddeld een sluipverbruik 450 kWh aan stroom per jaar wat ongeveer 350 euro is.

Welk apparaat heeft het hoogste sluipverbruik?

Het apparaat met het hoogste sluipverbruik is vaak de desktop-computer, boiler of quooker. Dit komt doordat deze computers vaak aanwezig zijn op kantoren en de hele dag aangesloten zijn op het stopcontact. Een desktop-computer kan gemiddeld tot 60 watt sluipverbruik hebben.

Andere apparaten met een hoog sluipverbruik zijn ook vaak te vinden op kantoren, zoals printers, scanners en multifunctionele kopieerapparaten. Deze apparaten kunnen gemiddeld tussen de 10 en 20 watt sluipverbruik hebben.

Welk apparaat heeft gemiddeld het laagste sluipverbruik?

Apparaten met een lager sluipverbruik zijn vaak kleine huishoudelijke apparaten zoals tv’s, decoders en videorecorders. Deze apparaten hebben gemiddeld tussen de 1 en 5 watt sluipverbruik.

Hoe kun je sluipverbruik voorkomen?

  • Schakel elektrische apparaten uit wanneer ze niet gebruikt worden. Dit geldt vooral voor apparaten met een hoog sluipverbruik zoals computers en printers.
  • Gebruik een stekkerdoos met een schakelaar om meerdere apparaten tegelijk uit te schakelen. Zo kun je bijvoorbeeld al je huishoudelijke apparaten in één keer uitschakelen wanneer je weggaat.
  • Gebruik een energiezuinige stekkerdoos. Sommige stekkerdozen hebben een functie waarbij ze automatisch de stroomtoevoer naar apparaten onderbreekt wanneer deze in standby-modus staan.
  • Investeer in energiezuinige apparaten. Deze apparaten verbruiken minder energie, zowel in standby-modus als wanneer ze aan staan.

Door sluipverbruik te voorkomen, kun je niet alleen geld besparen op je energierekening, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld.