Gemiddeld energieverbruik huishouden in Nederland

Geef jij ook zoveel uit voor water, gas en energie? Wellicht verbruik je wel meer dan het gemiddelde energieverbruik in Nederland? Wij geven antwoord op de vraag wat het gemiddeld energieverbruik in Nederland is. Leer hoe je kunt bespraren op je energieverbruik.
Gemiddeld energieverbruik huishouden in Nederland

In Nederland is het gemiddelde energieverbruik per huishouden is ongeveer 1550 m3 gas en 3480 kWh stroom. Het kan veel verschillen per huishouden. Het gemiddeld energieverbruik is vooral afhankelijk van het type woning en aantal personen in uw huishouden. Bekijk naast het gemiddeld energieverbruik in Nederland ook eens het Gemiddelde gasverbruikGemiddeld stroomverbruik en het Gemiddeld waterverbruik in Nederland.

Gemiddeld gasverbruik voor verschillende huishoudens.

Flat
900 m3
Tussenwoning
1.350m3
Hoekwoning
1.590 m3
2 onder 1 kap
1.670 m3
Vrijstaand
2.220 m3

Gemiddeld stroomverbruik voor het aantal personen.

1 persoon
2.010 kWh
2 personen
3.360 kWh
3 personen
4.120 kWh
4 personen
4.580 kWh
5 personen
5.450 kWh
6 personen
5.790 kWh

 

Gemiddeld energieverbruik huishouden in België

Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden in België hebben wij voor jou bekeken. In België verbruikt men  aan elektriciteit bij een alleenstaande  gemiddeld 600 kWh stroom. Het verbruik van een klein gezin is gemiddeld 1.200 kWh en een modaal huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh. Een grotere verbruikers zonder elektrische verwarming verbruikt 7.500 kWh.

Het gasverbruik van normaal gezin in Vlaanderen is gemiddeld 2.330 kWh. Waneer het aardgas niet alleen gebruikt wordt om te koken en warm water maar ook voor de verwarming, dan stijgt het verbruik al snel naar 23.271 kWh.

Hoe verlaag ik mijn gemiddeld energieverbruik huishouden?

Er zijn 71 tips om je energieverbruik te verlagen hiermee kun je honderden euro besparen.

Beter inzicht in je gemiddelde energieverbruik

Tegenwoordig zijn er allemaal handig tools waarmee je jouw energieverbruik in kaart kunt brengen. Je hebt bijvoorbeeld toon dit is een thermostaat waarbij meteen inzicht krijgt in je gemiddeld energieverbruik. Je ziet op een scherm hoeveel stroom en gas je verbruikt. Maar vooral welk apparaat de meeste energie verbruikt.

Hoe hoog is het gemiddeld energieverbruik per apparaat

Niet elk apparaat gebruikt evenveel stroom en niet elk huishouden gebruikt alle apparaten even vaak. Bijvoorbeel een boiler boiler van 80 tot 100 liter verbruikt gemiddeld het meeste stroom.  Gemiddeld wel 1900 kWh per jaar, daarnaast verbruiken een aquarium en een waterbed ook veel strom wel 1200 kWh op jaarbasis. Kijk je naar een droger, koelkasten,  elektrische kookplaten, keramische kookplaat en inductie dan hebben we het over de meest verbruikende huishoudelijke apparaten. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt een kookplaat meer energie te verbruiken dan een wasmachine. Een grote tv of een computer verbruiken beide 146 kWh per jaar dit zijn de grootste verbruikers van de categorie audio- en videoapparatuur.Wil je meer verbruik per apparaat weten check dan mileucentraal.

Besparen op je gemiddeld energieverbruik door te isoleren

Je wil je gemiddeld energieverbruik nog meer verlagen? Dit kun je doen door je huis te isoleren. Met de plaatsing van dubbel glas in verwarmde kamers is altijd rendabel. Wil je nog  meer energie besparen dan doe je dat met HR++ glas. Deze glassoort isoleert beter dan normaal dubbel glas. Je verdiend of bespaard gemiddeld  €290 per jaar op je lagere energierekening als je in een eengezinswoning woont. Des te hoger het rendement van je verwarmingsketel, hoe minder gas verbruikt hoeft te worden het huis te verwarmen. De meest efficiënte ketels zijn de hr-ketels dit staat voor hoog rendement.

Al flink aan het energie besparen? Check dan je eigen energiescore met de EnergieBespaarWijzer of lees tips en check hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Hier vind je goede tips om je energiescore te verbeteren.

Weet wat je energieverbruik is

Systemen zoals toon zijn gekoppeld aan je energierekening en vertellen je wat je gemiddeld verbruik is. Wanneer je verbruik hoger is dan verwacht, dan kun je zien welke apparaat veel verbruikt of je maandbedrag aanpassen. Hierdoor voorkom je verassingen en weet je wat je gemiddeld verbruikt.

Wanneer je een tools als toon gebruikt kunt je jouw energieverbruik vergelijken met andere met een vergelijkbaar huis of huishouden. Hierdoor kun je zien hoe je verbruik is in vergelijking met anderen. Wat nog leuker is waar je kunt besparen.

Bekijk naast het gemiddeld energieverbruik ook eens: