Wat is het gemiddeld verbruik van een elektrische kachel

Wat is het gemiddeld verbruik van een elektrische kachel?

Electrische kachels verbruiken behoorlijk veel stroom en zijn nou niet erg zuinig te noemen. Maar hoeveel energie verbruikt een elektrische kachel nou eigenlijk? Dat hangt of van wat het vermogen van de elektrische kachel is. De meeste kachels hebben een vermogen en dus een verbruik van 1000, 1500 of 2000 watt per uur. Dan verbruikt je kachel dus 1Kwh, 1.5 Kwh of 2 Kwh per uur.

Wanneer je elektrische kachel met 2.000 watt gemiddeld 500 uur per jaar gebruikt. Dan kom je op een verbruik van 1000 kWh (ongeveer 600 euro). Heb je zonnepanelen dan kun je dit verbruik opvangen, maar anders zijn warmtepompen een zuiniger alternatief. Wil je toch electrisch gaan verwarmen lees dan verder.

Kan ik een electrische kachel gebruiken als hoofdverwarming?

Je kunt een electrische kachel als hoofdverwarming gebruiken, als zul je dan meerdere electrische kachels moeten gebruiken. Een gemiddelde gezinwoning heeft een energie vraag van 6kw a 8kw en verbruikt 1200m3 gas om te verwarmen. Dat betekend dat je 3 a 4 electrische kachels nodig hebt om je huis te verwarmen. Een snelle rekensom is dat 1m3 gas gelijk is aan 10,2 kwh stroom. Dus gemiddeld 1200*10,2= 12.240 Kwh om je huis volledig met electrische kachels te verwarmen. Met de huidige energieprijzen kom je ongeveer op een bedrag van € 7500,- voor verwarmen. Gebruik je een warmtepomp om te verwarmen met een cop van 4 (400% efficient) verbruik je rond de 3000 kwh.

Kan ik een electrische kachel gebruiken als bijverwarming?

Ja dat kan zeker, een electrische kachel is meer geschikt als bijverwarming. Met name wanneer je met zonnepanelen stroom opwekt en deze stroom kunt steken in het bijverwarmen van je woning. Dat levert je over het algemeen meer op dan terugleveren aan het net.


Welke soort elektrische kachel verbruikt het minste energie en is het zuinigst?

Wat is het gemiddeld vebruik van een infraroodkachel?

Er zijn verschillende soorten electrische kachels. De meest zuinige is de infraroodkachel. De infrarood werkt met infrarood straling en verwarmt objecten en personenen. De kachel is niet te gebruiken als hoodverwarming maar meer te gebruik als bijverwarming. Een infrarood kachel kan met een lager wattage verwarmen waar door je minder stroom verbruikt. Een infrarood kachel heeft gemiddeld een lagere wattage van 1000w, dan verbruik je per uur 1kwh.

Wat is het gemiddeld vebruik van een accumulatieverwarming?

Electrische accumulatieverwarming is een redelijk zuinige manier van electrisch verwarmen. Accumulatoren zijn gebouwd uit vuurvaste stenen die je tijdens het daltarief kunt verwarmen. De vuurvaste stenen slaan de warmte op een stralen deze nog lang uit. Ten opzichte van een standaard convectie kachel bespaar je rond de 30%.

Wat is het gemiddeld vebruik van een accumulatieverwarming?

De keramische electrische kachel is ook een energiezuinige oplossing. Bij een keramische kachel wordt een keramische plaat verwarmt die de warmte vasthoudt en minder heet hoeft te zijn om de ruimte te verwarmen. Dus wanneer de kachel uitgaat verwarmt deze nog een tijdje de ruimte. Dit soort voor een lager verbruik.

Wat is het gemiddeld vebruik van een electrische vloerverwarming?

Electrische vloerverwarming is zeker niet zuinig als hoofdverwarming, maar kan bijvoorbeeld ideaal in badkamer gebruikt worden. Om kort een ruimte op te warmen en daarna weer uitgeschakeld te worden. Electrische vloerverwarming bestaat uit een mat met draden die electrisch worden verwarmd.

Electrische convectoren verbruiken veel energie, maar zijn goedkoop. Electrische convectie radiatoren zijn ideaal als bijverwarming op bijvoorbeeld een kantoor. Ze zijn mobiel of om op te hangen.