Als je zwanger bent kijk je uit naar het moment van bevalling, of juist tegenop. Je zit met allemaal vragen, wat is de gemiddelde duur van een bevalling? Waarmee moet ik rekening houden? Wij hebben alle gemiddelden over de bevalling voor jou uitgezocht.
Gemiddelde duur van een bevalling
De gemiddelde duur van een eerste bevalling is 22 uur. Het kan zijn dat het een stuk korter of langer is.
Hoe verloopt nu een bevalling precies?
Een bevalling kun je onderverdelen in 3 fases namelijk:
De eerste fase de ontsluiting
Het eerste wat gebeurd is dat de baarmoedermond zacht word. Ook wel het verstrijken van de baarmoedermond genoemd. Als alles goed gaat dan gaat je baarmoedermond open. De opening moet groot genoeg zijn, dat je baby erdoor kan. Dit noemen we de ontsluiting. Ontsluitingsweeën zijn er voor dat je baarmoedermond steeds verder een klein stukje open gaat.
Hoe lang duurt de ontsluiting nu precies?
Het is lastig te zeggen hoelang de ontsluitingsfase precies duurt, gemiddeld duurt het zo’n 12 uur. De eerste 4 cm duren het langst en daarna gaat het sneller. Nadat je 10 cm ontsluiting hebt, kun je gaan persen. Als je voor het eerst een bevalling hebt duurt de ontsluiting meestal langer dan bij je tweede of volgende bevalling.
Fase 2: de uitdrijving
Bij 10 centimeter ontsluiting kom je in de 2e fase van je bevalling: de uitdrijving. Je krijgt nu persweeën: je kunt gaan meepersen. Met het persen, pers je je kind door het geboortekanaal.
De inwendige spildraai
Het kind met als eerst met het hoofdje door het bekken. Het bekken heeft een vorm, dat het hoofdje er zijwaarts door heen moet. Het kindje kijkt opzij en de bekkenuitgang heeft een iets andere vorm. Hiervoor moet het hoofdje een kwartslag draaien. Het gezicht is nu niet meer opzij, maar naar beneden. De bweging die de baby maakt word de inwendige spildraai genoemd.
Het komt voor dat een baby met zijn gezicht boven gericht uit het geboortekanaal komt. Dit noemt men een ‘sterrenkijkertje’.
Hoe lang duurt de uitdrijvingsfase eigenlijk?
Als je voor het eerst bevalt duurt het ongeveer een uur tot anderhalf uur. Als je voor de tweede keer bevalt is dit een stuk korter, minder dan een uur. Bij een derde of kind gaat het nog sneller. Dus hoe meer kinderen haalt het de gemiddelde duur bevalling omlaag.
Wat gebeurd er als de uitdrijving niet op schiet?
Om je kind geboren te laten worden kun je:
- Je kunt ingeknipt worden zodat het hoofdje van je baby meer ruimte krijgt.
- De gynaecoloog kan met een tang een kunstverlossing doen. Hierbij word de baby met de tang of vacuümpomp geholpen.
- Een keizersnede is een operatie, hierbij maakt de gynaecoloog een snee maakt in de buik en de baarmoeder.
De derde Fase: de nageboorte
Binnen de 30 minuten na de geboorte van je baby de moederkoek ook wel placenta genoemd nog afgestoten door de baarmoeder. Het word ook wel de nageboorte genoemd. Als het niet vanzelf gebeurd dan word het operatief verwijderd.
Een placenta laat een litteken in de baarmoeder en ook een grote wond na. Het kan zijn dat de vrouw nog wel een week tot 10 dagen na de bevalling blijft nabloeden. Het bloedverlies stop meestal na 2 weken. Als je na deze 2 week na bloed verliest neem dan een contact op met verloskundige.
Bekijk naast de gemiddelde duur van een bevalling ook eens: