Gemiddelde duur zwangerschap

Wanneer een vrouw zwanger is de datum waarop een vrouw uitgerekend is niet altijd even precies. Uit onderzoek blijkt dat maar 1 op de 20 moeders op de datum bevalt. Dit is precies 280 dagen of 40 weken na de bevruchting. De gemiddelde duur van een zwangerschap is minder dan 40 weken, het is 38 weken.

Hoe lang duurt een gemiddelde zwangerschap?

De gemiddeld duurt een zwangerschap 38 week of in dagen 268. De meeste vrouwen bevallen tussen week 37 & week 42 weken zwangerschap. Dit bleek uit onderzoek onder 125 toekomstige moeders. Wil je weten hoeveel aantal weken zwanger een vrouw gemiddeld is?

Maar een kleine deel van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum maar 4%. Van de vrouwen beviel slechts 70% op 10 dagen voor of na de uitgerekende datum.

Volgens dr. Anne Marie Jukic van het National Institute of Environmental Health Sciences in America is de gemiddelde tijd tussen bevruchting en geboorte 268 dagen of 38 weken en 2 dagen.

Gemiddelde duur zwangerschap eerste kind

De gemiddelde duur bij een zwangerschap  bij het eerste kind is tussen week 37 & week 42. Gemiddeld is de zwanger bij een eerste kind korter.

Gemiddelde duur zwangerschap tweeling

Door minder ruimte in de baarmoeder worden tweelingen gemiddeld eerder geboren dan niet-tweelingen. De gemiddeld duur van een tweelingzwangerschap is ronde de 34 tot 36 weken. Vroeggeboren hebben baby’s hebben vaak extra zorg nodig en daarom is er bij tweelingen vaak extra zorg nodig.

Er zijn vijf variaties bij tweelingen. De meest voorkomende tweelingen zijn allen twee-eiige tweelingen.

  1. jongen & meisje. Het meest voorkomend gemiddeld is 40% van de tweelingzwangerschappen een jongen en een meisje;
  2. 2 meisjes, niet identiek (ook wel eens sororal tweelingen genoemd);
  3. 2 jongens, niet identiek;
  4. 2 meisjes, identiek;
  5. 2 jongens, identiek (komt het minst vaak voor).

Minimale draagtijd bij een zwangerschap

Als een vrouw van een kind bevalt voor 37 week of minder wordt het kind prematuur genoemd. Een draagtijd van 26 weken is in Nederland de grens voor de levensvatbaarheid van een baby.

Maximale draagtijd bij een zwangerschap

Als vrouwen na 42 weken nog niet zijn bevallen worden vrouwen in Nederland ingeleid. Met het tweede kind is dit een week later en word gewacht tot 43 weken met het inleiden van de bevalling.

Bekijk naast de gemiddelde duur van een zwangerschap ook: