Gemiddelde kans op een tweeling

Wanneer vrouw meteen in het begin van de zwangerschap een dikke buik krijgt. Denken veel mensen meteen aan een tweeling. Hoeveel kans heb je gemiddeld op een tweeling?

De gemiddelde kans op een tweeling

Nou de kans op een tweeling is er altijd. De gemiddelde kans op een tweeling in Nederland ligt rond de 1 op 80 bevallingen.

De gemiddelde kans op een tweeling wanneer je ouder bent

Als je ouder bent dan neemt de kans op een tweeling toe. Uit verschilldende onderzoeken blijkt dat wanneer vrouwen de 35 gepasseerd zijn 3 keer zoveel kans hebben op een tweeling dan vrouwen van 20.

Waardoor heb je meer kans op een tweeling?

Naast een bepaalde leeftijd zijn er nog een paar redenen die de kans op een tweeling aanzienlijk vergroten:

– Wanneer de moeder van Afrikaanse afkomst is
– Waneer  de moeder ouder dan 30 is
– Wanneer de moeder last heeft van overgewicht en zwaarder is dan het gemiddelde
– Als een moeder als eens kind heeft gekregen

Meer tweelingen geboren

Er worden meer tweelingen in Nederland geboren. Doordat de gemiddelde leeftijd van vrouwen die een kind krijgen steeds hoger word en vrouwen vaker  in Nederland een vruchtbaarheidsbehandeling raadplegen. Vruchtbaarheidsbehandelingen zorgen er namelijk voor dat de kans op een tweeling erg vergroot. Volgens het CBS worden er steeds meer tweelingen geboren.In 1975 werden er nog maar 1715 tweelingen in Nederland geboren, in 1990 was het aantal tweelingen al 2690 en tegenwoordig worden er meer dan 4000 tweelingen per jaar geboren.

De gemiddelde kans op een drieling of meer?

Je hebt een gemiddelde kans op een tweeling maar natuurlijk ook op meer. Bijvoorbeeld een drieling of een vierling krijgt. Deze kans is zeer klein, zo klein dat er per jaar ongeveer 60 drielingen geboren worden. Vierlingen zijn nog schaarser zo schaars dat het slechts 1x in de 5 jaar voorkomt.

Wij hebben het op een rijtje gezet. Met een vruchtbaarheidsbehandeling hebben wij de kans op een meerling in kaart gebracht:
Drieling:   1 op 6.400 bevallingen
Vierling:   1 op 512.000 bevallingen
Vijfling:    1 op 40.960.000 bevallingen

Hoe lang duurt de zwangerschapsduur bij een tweeling gemiddelde 

Bij een tweeling is de gemiddelde zwangerschapsduur  vaak minder lang dan een normale zwangerschap. Wanneer je zwanger bent van een van een tweeling is de gemiddelde zwangerschapsduur ongeveer 37 week in plaats van 40 weken.

Bekijk naast de gemiddelde kans op een tweeling ook eens: