Gemiddelde leeftijd overgang

De overgang is een fase waar veel vrouwen in Nederland erg tegenop kijken. Bij sommige vrouwen begint de overgang als erg vrouw en bij de ander pas later. De ene vrouw heeft last van overgangsklachten en je hebt ook vrouwen die eigenlijk vrij weinig merken. Wij hebben gekeken wat de gemiddelde leeftijd overgang van een vrouw in Nederland is.

De gemiddelde leeftijd overgang in Nederland

De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in Nederland begint met de overgang is op een leeftijd van tussen 45 jaar en 55 jaar. De gemiddelde leeftijd voor de overgang is dan ook 51 jaar.

Is de leeftijd van de overganggenetisch bepaald?

Meestal is het zo dat vrouwen op dezelfde leeftijd in de overgang komen als hun moeder en zussen. Hierdoor kun je stellen dat het door een genetische factor word bepaald. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn maar gemiddeld gezien is het zo dat wanneer een moeder vroeg in de overgang komt, dit waarschijnlijk ook zal gebeuren bij de dochter.

Wat kan de leeftijd waarop je in de overgang doen beïnvloeden?

Roken blijft uit verschillende onderzoeken een belangrijke factor voor de leeftijd van de overgang. Vrouwen die roken ook al zijn ze lang geleden gestopt komen gemiddeld tot 2 jaar eerder in de overgang. Maar hoe langer je rookt des te eerder je in de overgang komt.

Kun je door de pil te blijven slikken op een latere leeftijd in de overgang komen?

Elke vrouw komt in de overgang dit kun je niet voorkomen. Of je nu de pil blijft slikken of niet. Wanneer je de pil blijft slikken heb je alleen geen of minder last van de klachten van de overgang en heb je het niet door. Sommige vrouwen blijven dus dus de pil slikken om juist minder last van de symptomen van de overgang te hebben. Als je dit ook wil doen bespreek het altijd met je huisarts of  dokter. Want het doorslikken van de pil  kan namelijk ook negatieve gevolgen hebben.

Gemiddelde leeftijd overgangsklachten

Bij de overgang horen nu eenmaal overgangsklachten wij hebben de meest voorkomende op een rij gezet. Want de overgang is een natuurlijke fase in je leven.

  • Je menstruaties word onregelmatig en blijft uiteindelijk helemaal weg.
  • Een bekende klacht is dat je opvliegers en zweetaanvallen krijgt.
  • De vagina kan drogen droger worden. Dit is tijdens het vrijen soms lastig.
  • Je zit minder lekker in je vel omdat voor veel vrouwen dit een lastige periode is.

Gemiddelde leeftijd begin overgang

De gemiddelde leeftijd van het begin van de overgang is in Nederland 45 jaar. De start van de overgang begint dus op gemiddeld op deze leeftijd.

Hoe ontstaat de overgang nou precies?

De overgang ontstaat doordat de voorraad eicellen in de eierstokken op raakt. Dit gebeurd op een leeftijd rond de van 45 en 60 jaar. Wanneer er geen eitje meer vrijkomt. Neemt het oestradiol of en dit is een belangrijk vrouwelijk hormoon. Hierdoor word vaak de opbouw van het baarmoederslijmvlies ontregeld. Met als gevolg dat de menstruaties veranderen en uiteindelijk weg blijven.  Het ontstaan van opvliegers is niet precies bekend.
Check naast de gemiddelde leeftijd overgang ook: